Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Dorota Biały
![](/Data/Images/ugotuj.to\ugotuj_slash_174940508_slash_piknikowe ciasteczka_slash_p/l/612520341.jpg)
Fot. BBSPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia australijska
![](/Data/Images/ugotuj.to\ugotuj_slash_174940508_slash_piknikowe ciasteczka_slash_p/l/130354778.jpg)
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Piknikowe
ciasteczka - składniki:250 g
mąki1.5 łyżeczki
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki
cynamonu125 g
cukru150 g
masła1
jajkoaromat rumowy60-70 g
rodzynekPiknikowe
ciasteczka - sposób przygotowania:
Mąkę,
proszek do pieczenia i
cynamon mieszamy z
cukrem, a następnie siekamy z
masłem. Dodajemy
jajo, aromat i suche
rodzynki, szybko zagniatamy. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 7 mm, podsypując je
mąką, i wycinamy kółka foremką lub szklanką.
Ciasteczka pieczemy ok. 10 minut w temperaturze 180°C, nie pozwalając, żeby się przyrumieniły, bo będą za twarde. W trakcie pieczenia rosną, nie należy więc układać ich zbyt blisko siebie. Z pieca trzeba je wyjąć, gdy naciśnięte na środku palcem będą się lekko uginać, a spód będzie lekko złoty. Wystudzone
ciastka pakujemy do pudełka i zabieramy na piknik.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
![](/Data/Images/ugotuj.to\ugotuj_slash_174940508_slash_piknikowe ciasteczka_slash_p/l/1534712435.jpg)
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu