Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Przepis nadesłany na konkurs "Świąteczne skarby -
bakalie w roli głównej"
Zdjęcie nadesłane na konkursCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)200g
margaryny /
masła150g
cukru4
jaja350g
mąki50 ml
rumu2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki kwaśniej
śmietany150g
rodzynków300g mieszanki bakaliowej (
orzechy włoskie i laskowe;
śliwki ;
morele ;
migdały ;
żurawina ; kandyzowana
skórka pomarańczowa i cytrynowa)Najbardziej
bakaliowy keks - sposób przygotowania:
Bakalie pokroić, zalać
rumem, odstawić na ok. 2 godziny.
Margarynę utrzeć z
cukrem, dodając kolejno
jaja.
Mąkę przesiać (2 łyżki odłożyć do posypania
bakalii), wymieszać z proszkiem i wsypać do masy, dodać
śmietanę. Ucierać, aż ciasto będzie jednolite.
Bakalie oprószyć
mąką, wymieszać z
ciastem. Do wyłożonej papierem keksówki (ok. 35cm) włożyć ciasto. Piec ok godziny w temperaturze 180°C (do suchego patyczka). Upieczony keks wystudzić na kratce kuchennej. Po wystudzeniu posypać
cukrem pudrem, polukrować lub polać
czekoladą - wg uznania. Można przechowywać tydzień (dłużej nie próbowałam) w chłodnym miejscu, szczelnie owinięty pergaminem i z wierzchu folią.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu