ßßß
Zdjęcie nadesłane na konkursCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)200g margaryny / masła150g cukru4 jaja350g mąki50 ml rumu2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki kwaśniej śmietany150g rodzynków300g mieszanki bakaliowej (orzechy włoskie i laskowe; śliwki ; morele ; migdały ; żurawina ; kandyzowana skórka pomarańczowa i cytrynowa)Najbardziej bakaliowy keks - sposób przygotowania: Bakalie pokroić, zalać rumem, odstawić na ok. 2 godziny. Margarynę utrzeć z cukrem, dodając kolejno jaja. Mąkę przesiać (2 łyżki odłożyć do posypania bakalii), wymieszać z proszkiem i wsypać do masy, dodać śmietanę. Ucierać, aż ciasto będzie jednolite. Bakalie oprószyć mąką, wymieszać z ciastem. Do wyłożonej papierem keksówki (ok. 35cm) włożyć ciasto. Piec ok godziny w temperaturze 180°C (do suchego patyczka). Upieczony keks wystudzić na kratce kuchennej. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem, polukrować lub polać czekoladą - wg uznania. Można przechowywać tydzień (dłużej nie próbowałam) w chłodnym miejscu, szczelnie owinięty pergaminem i z wierzchu folią.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu