Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Nowa Kuchnia Polska
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AGCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia polskaIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (10 głosów)1.25 szklanki
mąki1.5 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
soli1/2 szklanki mielonych
orzechów laskowych35 dag
czekolady deserowej5 dag
masła1/4 szklanki brązowego
rumu2
jajkakolorowe perełki
cukrowe i
polewa czekoladowa do dekoracji
Rumowe ciastka z posypką - sposób przygotowania: Wymieszaj
mąkę z
proszkiem do pieczenia,
solą i
orzechami.
Czekoladę i
masło przełóż do metalowej miseczki i roztop na parze. Wlej
rum, wymieszaj, ostudź. Wbij
jajka, utrzyj mikserem, wymieszaj z
mąką i
orzechami. Ciasto przykryj i wstaw na godzinę do lodówki.
Potem rozwałkuj ciasto do grubości 1 cm, powycinaj
ciasteczka o dowolnych kształtach i ułóż je w jednej warstwie na wyścielonej pergaminem blasze. Szczelnie przykryj pergaminem i wstaw jeszcze na 4 godziny do lodówki, a
potem upiecz w temp. 175°C (około 7-8 minut na środkowym poziomie piekarnika). Gdy
ciastka ostygną, udekoruj je
czekoladą i perełkami z
cukru.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu