ßßß Cookit - przepis na Rumowe ciastka z posypką

Rumowe ciastka z posypką

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Nowa Kuchnia Polska
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: średnie
Region: kuchnia polska
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (10 głosów)
1.25 szklanki mąki
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1/2 szklanki mielonych orzechów laskowych
35 dag czekolady deserowej
5 dag masła
1/4 szklanki brązowego rumu
2 jajka
kolorowe perełki cukrowe i polewa czekoladowa do dekoracji
Rumowe ciastka z posypką - sposób przygotowania: Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i orzechami. Czekoladę i masło przełóż do metalowej miseczki i roztop na parze. Wlej rum, wymieszaj, ostudź. Wbij jajka, utrzyj mikserem, wymieszaj z mąką i orzechami. Ciasto przykryj i wstaw na godzinę do lodówki. Potem rozwałkuj ciasto do grubości 1 cm, powycinaj ciasteczka o dowolnych kształtach i ułóż je w jednej warstwie na wyścielonej pergaminem blasze. Szczelnie przykryj pergaminem i wstaw jeszcze na 4 godziny do lodówki, a potem upiecz w temp. 175°C (około 7-8 minut na środkowym poziomie piekarnika). Gdy ciastka ostygną, udekoruj je czekoladą i perełkami z cukru.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/60865672/rumowe ciastka z posypka/p