ßßß Cookit - przepis na Rumowe ciastka

Rumowe ciastka

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 1,25 szklanek
proszek do pieczenia 1,5 łyżek deserowych
sól 0,5 łyżek deserowych
orzechy laskowe mielone 0,5 szklanek
czekolada deserowa 350 gramów
masło 50 gramów
rum brązowy 0,25 szklanek
jajka 2 sztuk
Perełki cukrowe według uznania
polewa czekoladowa 1 sztuk
Wykonanie:
Przesianą mąkę wymieszać z orzechami, proszkiem oraz solą. Połamaną czekoladę razem z masłem stopić w kąpieli wodnej. Wymieszać z rumem i ostudzić. Wbić jajka i zmiksować. Wymieszać z mąką i orzechami. Przykryć ciasto i wstawić na 60 minut do lodówki. Następnie rozwałkować na grubość 1 cm, wyciąć ciasteczka o dowolnych kształtach. Układać na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Szczelnie przykryć papierem i wstawić jeszcze na 4 godziny do lodówki. Piec 8 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Zimne ciastka udekorować polewą czekoladową i cukrowymi perełkami.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11824/Rumowe-ciastka