ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 10(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 3SkładnikLogo Ilość Czegomąka 200 gramóworzechy laskowe 150 gramówjajka 4 sztukmasło 150 gramówcukier 150 gramówczekolada deserowa 100 gramówcukier waniliowy 2 łyżek deserowychproszek do pieczenia 2 łyżek deserowycharomat rumowy według uznaniakawa rozpuszczalna 3 łyżek deserowychrum 1 łyżek stołowychpolewa czekoladowa 1 sztukWykonanie:Orzechy zmielić (kilkanaście odłożyć do dekoracji), uprażyć na suchej patelni, uważając, by ich nie przepalić. Do przesianej mąki wymieszanej z proszkiem dodać miękki tłuszcz, posiekać wsypać cukier i cukier waniliowy, wbić jajka i ucierać. Pod koniec ucierania dodać kilka kropli aromatu rumowego, drobno posiekaną czekoladę i ostudzone orzechy laskowe. Ciasto włożyć do formy na babę wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piec ok. 60 min w 180 stopniach. Kawę rozpuścić w połowie szklanki przegotowanej gorącej wody. Wystudzić, dodać alkohol. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i zostawić w formie przez 10 min, po czym wyjąć, po nakłuwać patyczkiem i nasączyć kawą. Wystudzone ciasto polać polewą czekoladową przygotowaną wg opisu na opakowaniu i posypać grubo posiekanymi orzechami laskowymi.Uwagi:Rum można zastąpić spirytusem.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWielkanocDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: