ßßß Cookit - przepis na Babka ponczowa orzechowo czekoladowa

Babka ponczowa orzechowo czekoladowa

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 10
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 3
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 200 gramów
orzechy laskowe 150 gramów
jajka 4 sztuk
masło 150 gramów
cukier 150 gramów
czekolada deserowa 100 gramów
cukier waniliowy 2 łyżek deserowych
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
aromat rumowy według uznania
kawa rozpuszczalna 3 łyżek deserowych
rum 1 łyżek stołowych
polewa czekoladowa 1 sztuk
Wykonanie:
Orzechy zmielić (kilkanaście odłożyć do dekoracji), uprażyć na suchej patelni, uważając, by ich nie przepalić. Do przesianej mąki wymieszanej z proszkiem dodać miękki tłuszcz, posiekać wsypać cukier i cukier waniliowy, wbić jajka i ucierać. Pod koniec ucierania dodać kilka kropli aromatu rumowego, drobno posiekaną czekoladę i ostudzone orzechy laskowe. Ciasto włożyć do formy na babę wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piec ok. 60 min w 180 stopniach. Kawę rozpuścić w połowie szklanki przegotowanej gorącej wody. Wystudzić, dodać alkohol. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i zostawić w formie przez 10 min, po czym wyjąć, po nakłuwać patyczkiem i nasączyć kawą. Wystudzone ciasto polać polewą czekoladową przygotowaną wg opisu na opakowaniu i posypać grubo posiekanymi orzechami laskowymi.
Uwagi:
Rum można zastąpić spirytusem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Wielkanoc
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/7209/Babka-ponczowa-orzechowo-czekoladowa