Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 10(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 3SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 200 gramów
orzechy laskowe 150 gramów
jajka 4 sztuk
masło 150 gramów
cukier 150 gramów
czekolada deserowa 100 gramów
cukier waniliowy 2 łyżek deserowych
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
aromat rumowy według uznania
kawa rozpuszczalna 3 łyżek deserowych
rum 1 łyżek stołowych
polewa czekoladowa 1 sztukWykonanie:
Orzechy zmielić (kilkanaście odłożyć do dekoracji), uprażyć na suchej patelni, uważając, by ich nie przepalić. Do przesianej
mąki wymieszanej z proszkiem dodać miękki tłuszcz, posiekać wsypać
cukier i
cukier waniliowy, wbić
jajka i ucierać. Pod koniec ucierania dodać kilka kropli
aromatu rumowego, drobno posiekaną
czekoladę i ostudzone
orzechy laskowe. Ciasto włożyć do formy na babę wysmarowanej tłuszczem i posypanej
bułką tartą. Piec ok. 60 min w 180 stopniach.
Kawę rozpuścić w połowie szklanki przegotowanej gorącej
wody. Wystudzić, dodać
alkohol. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i zostawić w formie przez 10 min, po czym wyjąć, po nakłuwać patyczkiem i nasączyć
kawą. Wystudzone ciasto polać
polewą czekoladową przygotowaną wg opisu na opakowaniu i posypać grubo posiekanymi
orzechami laskowymi.Uwagi:
Rum można zastąpić
spirytusem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWielkanocDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: