Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Lidia KowalCzas przygotowania: do 30 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)niepełna szklanka
mąki5-6 łyżek
śmietany lub
zsiadłego mlekapół łyżeczki
proszku do pieczeniaokoło 50 dag soczystych jędrnych
jabłek (np. szarej renety)2
jajapłaska łyżka
cukruszczypta
soliPlacuszki z
owocami - sposób przygotowania: Umyj
jabłka, wytrzyj papierowym ręcznikiem i obierz jak najcieniej.
Potem na desce pokrój każde w poprzek na plasterki grubości około centymetra i powykrawaj z nich gniazda nasienne. Możesz też pokroić plasterki w kostkę lub na nieregularne kawałki. Krążki lub kawałki
owoców wrzucaj do miski, przykryj ściereczką, niech czekają na swoją kolej. Do przygotowanego garnka przesiej
mąkę, wymieszaj ją z
proszkiem do pieczenia, wbij świeżutkie
jaja, dodaj
mleko,
śmietanę oraz
cukier i odrobinę
soli. Wszystkie składniki starannie rozbij na pulchną masę mikserem lub ubijakiem, jeśli nie masz miksera. Wsyp do ciasta kawałki
jabłek i dokładnie wszystko wymieszaj drewnianą łyżką. Ciasto wyjdzie jeszcze bardziej puszyste, jeśli do ubijania weźmiesz same
żółtka, a już po dodaniu
jabłek wymieszasz je z pianą ubitą z
białek i oczywiście z
ciastem. Na patelnię wlej dość dużo
oleju, a gdy się rozgrzeje, nabieraj łyżką porcje ciasta z
owocami, kładź je na patelnię, formując małe placuszki. Kiedy placuszki zrumienią się na brzegach, widelcem lub drewnianą
łopatką odwróć je na drugą stronę. Brzegi placuszków są troszkę "poszarpane" i tak ma być. Po paru minutach wyjmiesz z patelni pierwszą porcję placuszków. Przełóż je na półmisek wyścielony papierowym ręcznikiem, by ociekły z tłuszczu. A na patelnię dolej
oleju, bo sporo go wsiąkło w ciasto, i gdy się rozgrzeje, znów kładź łyżką następne porcje placuszków. Jeśli wolisz użyć
jabłek w plasterkach, zanurzaj krążki najpierw w
mące, a
potem w cieście, po kolei nabijaj je na widelec, kładź na gorący
olej (wlej go trochę więcej niż do zwykłych placuszków - powinien przykryć dno patelni 1,5-2-cm warstwą) i obsmażaj na złoto z obu stron. No i koniecznie też osącz je na papierowym ręczniku. Posyp placki
cukrem i podaj domownikomPączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu