Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor l.e.a
Czas przygotowania: do 60 minutRegion: kuchnia czeskaŚrednia ocena potrawyOceń przepis (45 głosów)Cesky houskovy knedlik (czeski knedel) - składniki:450 g
mąki tortowej2-3
bułki świeże1
jajko200 ml
mleka10 g
drożdży lub połowa
proszku do pieczenia (ja robię wyłącznie na proszku)
sólCesky houskovy knedlik (czeski knedel) - sposób przygotowania: Do
mąki dodać
drożdże lub
proszek do pieczenia, wlać
mleko o temperaturze pokojowej z rozbełtanym w nim
jajkiem, dodać szczyptę
soli i zagnieść ciasto.
Bułki pokroić w drobną kostkę i dodać do ciasta (często
bułki są dosyć spore i bywa, że wystarcza 1,5
bułki ), ponownie mocno razem zagnieść. Ciasto odstawić na 40 minut. Z ciasta "wymodelować" 2 spore szyszki i wrzucić do wrzątku, gotować 25 minut. Po wyciągnięciu kroić plasterki grubości kromki
chleba i podawać z
kapustą, sosami,
mięsem i gulaszem. Niezjedzoną cześć knedla można wstawić do lodówki, podgrzewać tylko na parze.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu