ßßß
Czas przygotowania: do 60 minutRegion: kuchnia czeskaŚrednia ocena potrawyOceń przepis (45 głosów)Cesky houskovy knedlik (czeski knedel) - składniki:450 g mąki tortowej2-3 bułki świeże1 jajko200 ml mleka10 g drożdży lub połowa proszku do pieczenia (ja robię wyłącznie na proszku)sólCesky houskovy knedlik (czeski knedel) - sposób przygotowania: Do mąki dodać drożdże lub proszek do pieczenia, wlać mleko o temperaturze pokojowej z rozbełtanym w nim jajkiem, dodać szczyptę soli i zagnieść ciasto. Bułki pokroić w drobną kostkę i dodać do ciasta (często bułki są dosyć spore i bywa, że wystarcza 1,5 bułki ), ponownie mocno razem zagnieść. Ciasto odstawić na 40 minut. Z ciasta "wymodelować" 2 spore szyszki i wrzucić do wrzątku, gotować 25 minut. Po wyciągnięciu kroić plasterki grubości kromki chleba i podawać z kapustą, sosami, mięsem i gulaszem. Niezjedzoną cześć knedla można wstawić do lodówki, podgrzewać tylko na parze.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu