ßßß Cookit - przepis na Cesky houskovy knedlik (czeski knedel)

Cesky houskovy knedlik (czeski knedel)

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor l.e.a
Czas przygotowania: do 60 minut
Region: kuchnia czeska
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (45 głosów)
Cesky houskovy knedlik (czeski knedel) - składniki:
450 g mąki tortowej
2-3 bułki świeże
1 jajko
200 ml mleka
10 g drożdży lub połowa proszku do pieczenia (ja robię wyłącznie na proszku)
sól
Cesky houskovy knedlik (czeski knedel) - sposób przygotowania: Do mąki dodać drożdże lub proszek do pieczenia, wlać mleko o temperaturze pokojowej z rozbełtanym w nim jajkiem, dodać szczyptę soli i zagnieść ciasto. Bułki pokroić w drobną kostkę i dodać do ciasta (często bułki są dosyć spore i bywa, że wystarcza 1,5 bułki ), ponownie mocno razem zagnieść. Ciasto odstawić na 40 minut. Z ciasta "wymodelować" 2 spore szyszki i wrzucić do wrzątku, gotować 25 minut. Po wyciągnięciu kroić plasterki grubości kromki chleba i podawać z kapustą, sosami, mięsem i gulaszem. Niezjedzoną cześć knedla można wstawić do lodówki, podgrzewać tylko na parze.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/-10605175/cesky+houskovy+knedlik+czeski+knedel+/p