ßßß
Fot. StockFood / FreePoziom trudności: łatweRegion: inneIlość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)3 pałki kurczaka3 podudzia kurczakasól i pieprz1 pomarańczaMarynata:2 łyżki miodukawałek (3 cm) startego na tarce imbiru1 zmiażdżony ząbek czosnku1 łyżeczka przyprawy \5 smaków\2 łyżeczki sosu sojowego3 łyżki marmolady pomarańczowejskórka otarta z 1/2 pomarańczy1 łyżka oleju sezamowegoKurczak w pomarańczach - sposób przygotowania: Kawałki kurczaka nakłuwamy ostrym nożem, oprószamy solą i pieprzem. Mieszamy wszystkie składniki marynaty i nacieramy mięso. Zostawiamy przynajmniej na 3 godziny (lub na całą noc). Pomarańczę kroimy na grube plastry. Układamy mięso i plastry pomarańczy w żaroodpornym naczyniu, dodajemy resztę marynaty. Na niecałą godzinę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Co jakiś czas polewamy mięso sosem, który powstanie podczas pieczenia.Coś dla fanów pikantnych smaków. Prosta sałatkę z pomidorów i cebulki, doprawiliśmy chili, pepperoni, czosnkiem oraz sosem worcestershire. Podawaj ją do dań z drobiu, np. pieczonego kurczaka. Zobacz przepis na Sałatka królowej Saby z chili NGR Papryczki chilli całe suszone NikoDRÓBpokrzywy 5/19piersi kurczaka z oliwkami i pomidorami 8/54piersi kurczaka z pomarańczami, cebulą i sezamem 9/22pierś indyka nadziewana 3/46pierś indyka w sosie z borówek 1/59pierś indyka z winogronami 5/61pierś kaczki w sosie czekoladowym 11/73pierś kurczaka marynowana z sosem orzechowym i warzywnymiSezammaśle z olejem. Zupę podawać z grzankami, posypaną sezamem i szczypiorkiem. (6 porcji) PIERSI KURCZAKA Z POMARAŃCZAMI I CEBULĄ 4 piersi kurczaka (80 dag) 2 pomarańcze 1 czerwona cebula (8 dag) 1/2 szklanki soku pomarańczowego 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki uprażonych na suchej patelni ziaren sezamuPączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu