ßßß Cookit - przepis na Gołąbki z łososiem

Gołąbki z łososiem

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Marta Gessler
Fot. Marcin Klaban / AG
Czas przygotowania: do 60 minut
Poziom trudności: trudne
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (1 głos)
1 główka kapusty białej lub włoskiej
1/2 szkl. bulionu drobiowego
1/4 szkl. miodu
1/4 szkl. octu winnego
2 łyżeczki imbiru
2 ząbki czosnku
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki oleju sezamowego
6 filetów z łososia
2 dymki pokrojone w paseczki
sól
pieprz
Gołąbki z łososiem - sposób przygotowania: Przygotować dwa duże garnki. Jeden na ogniu z wrzątkiem. Drugi z lodowatą wodą. Oderwać z kapusty sześć nieuszkodzonych liści i na minutę włożyć je do wrzątku. Przełożyć do zimnej wody i ostudzić. Wyjąć z wody, osuszyć. W małym rondelku połączyć bulion, miód, ocet, imbir, pokrojony czosnek, sos sojowy i olej sezamowy. Gotować na małym ogniu 8-10 min. Sos powinien zgęstnieć. Przyprawić łososia solą i pieprzem. Pokroić na mniejsze kawałki, tak aby można było łatwiej formować 'gołąbki'. Na liściu układać łososia. Zawinąć. W garnku do gotowania na parze ułożyć 'gołąbki'. Gotować 10-15 min. Do sosu dodać pokrojoną dymkę. Łososia polać sosem. Podawać na przykład z makaronem ryżowym.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/161238500/golabki z lososiem/p