ßßß
Fot. Tata StudioCzas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)250 g makaronu soba70 g ziaren sezamu1/3 łyżeczki soli2 łyżeczki octu ryżowego5 łyżeczek sosu sojowego2 łyżeczki miodu2 łyżeczki oleju sezamowego5 dymekMakaron soba z sezamem - sposób przygotowania: W garnku z osoloną wodą ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie odcedź na sitku i przelej zimną wodą, by dobrze się schłodził. Sezam upraż na suchej patelni. W dużej misce wymieszaj ocet ryżowy, sos sojowy, miód i olej sezamowy. Dodaj posiekane dymki i makaron. Dokładnie wymieszaj i posyp sezamem. Wymieszaj i odstaw na pół godziny do lodówki.Sos sojowy
warto go mieć w spiżarni.Spróbuj dań z dodatkiem sosu sojowego: Tofu na zimno Tajskie kuleczki Ruloniki "Nemsy" z tatarem jagnięcym Szparagi na rukoli z sosem sezamowo-sojowym Makaron soba z sezamem Makaron z wołowiną i kapustą bok choi Łosoś grillowany Yanyaki z kimpirą z seleraZ sezamem, krewetkami, mango - makaron w egzotycznym wydaniu
zblanszowane lub ugotowane na parze różyczki brokuła. Makaron soba z sezamem 250 g makaronu soba 70 g ziaren sezamu 1/3 łyżeczki soli 2 łyżeczki octu ryżowego 5 łyżeczek sosu sojowego 2 łyżeczki miodu 2 łyżeczki oleju sezamowego 5 dymek W garnku z osoloną wodą ugotuj makaron zgodnie z instrukcją naPączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu