ßßß
Średnia ocena potrawyOceń przepis (3 głosy)400 g piersi z kaczki1 kawałek imbiru (2-3 cm)2 ząbki czosnku2 cebulki200 g dyni1 łyżka oleju sezamowego1 strąk chilli2 garście zielonego groszku2 łyżki sosu sojowego2 łyżki sosu chilli100 ml rosołu z kurczakaodrobina mąki kukurydzianejsólpieprzziarna sezamuKaczka z dynią i chilli - sposób przygotowania: Z kaczki zdejmujemy skórkę. Mięso kroimy na cienkie paseczki. Doprawiamy solą i pieprzem. Imbir i czosnek obieramy, bardzo drobno siekamy. Cebulkę po obraniu kroimy w krążki, dynię w 3-centymetrowe kawałki. Rozgrzewamy olej sezamowy w woku. Podsmażamy na nim kawałki kaczki, cały czas mieszając, po czym wyjmujemy. Na tym samym tłuszczu smażymy posiekane chilli, czosnek, imbir, dynię, cebulkę i groszek, od czasu do czasu mieszając. Łączymy sos sojowy, chilli z rosołem warzywnym zmieszanym z mąką kukurydzianą i dodajemy do warzyw. Mieszamy. Z powrotem wkładamy do woka mięso. Wszystko razem podsmażamy jeszcze przez 1 minutę. Rozkładamy do miseczek, posypujemy ziarnem sezamowym.Jakub Kuroń gotuje. Rumiana z zewnątrz, soczysta w środku. Przepis na kaczkę z jabłkami i żurawinąPączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu