Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!
Sałatka nicejska po staremu, podana w miseczkachAutor
Magda Gessler

fot. Wydawnictwo Znak LiteranovaCzas przygotowania: do 30 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: dla 4 osób

Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)
Sałatka nicejska po staremu, podana w miseczkach - składniki:
Sałatka:400 g
tuńczyka w sosie własnym2 główki
sałaty rzymskiej200 g
pomidorków koktajlowych4
jajka1
czerwona cebula5 filetów
anchois50 g
kaparów100 g czarnych drylowanych
oliwekSos:1 łyżka
octu jabłkowego1 ząbek
czosnku1 łyżeczka
musztardy dijon2 łyżki
oliwy z oliwek extra vergine0.5 łyżeczki
cukru pudrusólpieprzGrzanki4 kromki
pełnoziarnistego chleba2 ząbki
czosnku2 łyżki
oliwy z oliwekSałatka nicejska po staremu, podana w miseczkach - sposób przygotowania:
Sałatka:
Jajka ugotuj na twardo. Umytą i osuszoną
sałatę porwij na mniejsze kawałki.
Tuńczyka odcedź z zalewy.
Cebulę pokrój w
pióra. Do
sałaty dodaj
oliwki,
kapary,
anchois,
tuńczyka i
cebulę.
Pomidorki pokrój, dodaj do sałatki i wymieszaj. Całość polej sosem.
Jajka pokrój na ćwiartki i ułóż na
sałatce. Sos: W miseczce wymieszaj
ocet i
cukier. Dodaj
musztardę,
sól i przeciśnięty przez praskę
czosnek. Energicznie mieszając, powoli dolewaj
oliwę, aż powstanie emulsja. Grzanki:
Chleb pokrój w kostkę.
Czosnek obierz i pokrój w talarki. Na patelni rozgrzej
oliwę z dodatkiem pokrojonego
czosnku, dodaj pokrojony
chleb. Smaż, aż grzanki będą złociste. Grzanki podawaj osobno lub posyp nimi
sałatkę.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu