Wykonanie

Ekspresowa
sałatka na obiad lub kolację. Głównym składnikiem jest
ryba pieczona w ziołach, a pozostałe dodatki , które można komponować zupełnie dowolnie składają się głównie z warzyw.Choć z warzywami o tej
porze roku nie jest zbyt ciekawie myślę , że każdy znajdzie coś dla siebie . Moimi ulubionymi warzywami w tej
sałatce są:
seler naciowy,
czerwona cebula,
pomidorki koktajlowe,
sałata lodowa lub rzymska,
oliwki,
kapary i
papryczka chilli.Do sałatki dorzucam na koniec niewielkie kawałki podpieczonego, chrupiącego
chleba .

Składniki: / 2 porcje/kilka liści
sałaty lodowej lub rzymskiej200 g pieczonej w ziołach
ryby / u mnie dorsz/kilka
pomidorków koktajlowychkawałek
selera naciowego1/2
czerwonej cebuli1 ząbek
czosnku1 łyżka
kaparówkilka czarnych
oliwekmalutki kawałek
papryczki chilli3 łyżki
oliwy z oliwek / lub
oleju sałatkowego/2 łyżki
octu jabłkowego1/2 łyżeczki nasion
kminu rzymskiego
sól i
pieprz do smaku2 kromki
chlebaWykonanie:-
Oliwę wymieszać z
octem, dodać zmiażdżony
czosnek.-Warzywa dokładnie umyć.-
Sałatkę rozdrobnić wrzucić do miski, dodać
kapary, pokrojone
pomidorki,
seler,
cebulę ,
oliwki i odrobinę
papryczki chilli.-Upieczoną
rybę rozdrobnić i dodać do warzyw.-Całość doprawić do smaku
solą i
pieprzem, dodać
kmin, polać przygotowanym
sosem czosnkowym i delikatnie wymieszać.-Kromki
chleba podpiec na patelni grillowej, rozdrobnić i wrzucić do sałatki ./sałatkę udekorowałam świeżymi listkami
kopru włoskiego/

Doskonałym dodatkiem do sałatki jest lampka białego
wytrawnego wina.......polecam!