Wykonanie
Jeśli zostaje mi kilka kromek
chleba który jest już czerstwy lub zwyczajnie nie mam ochoty na nie robię sobie pyszne grzanki.Można wykorzystać każdego rodzaju
pieczywo;pszenne,
razowe, z ziarnami lub innymi dodatkami.Chlebek wystarczy pokroić w kostkę i posuszyć kilka minut na patelni teflonowej. Grzanki można lekko zarumienić i przyprawić
oliwka i ulubionymi
ziołami. Kiedy grzanki są gotowe pomysł na wykorzystanie ich nasuwa się błyskawicznie.
Sałatka!Grzanki można dodawać do każdego rodzaju warzywnych sałatek. Tym razem zrobiłam bardzo prostą, ale jakże pyszną z dodatkiem
pomidorków,
cebuli,
oliwek,
selera i
bazylii.
Składniki:/ dla 2 osób/
2-4 kromki czerstwego
chleba / u mnie z siemieniem lnianym/1 łyżeczka
oliwy z oliwek1/2 łyżeczki suszonej
bazylii2-3 dojrzałe
pomidory1/2
cebuli czerwonejkilka zielonych
oliwek bez pestekmały kawałek
selera naciowegokilka listków świeżej
bazylii3 łyżki
oliwy z oliwek1 łyżka
octu winnegosól i
pieprz do smakuWykonanie:
Chleb pokroić w kostkę i przyrumienić na patelni, skropić odrobiną
oliwy i posypać suszoną
bazylią. Pozostawić do przestygnięcia.
Pomidory sparzyć, zalać zimną
wodą, zdjąć skórkę , usunąć pestki i pokroić w kostkę.
Cebulę pokroić w cieniutkie krążki, a obrany
seler w kostkę.
Oliwę połączyć z
octem, dokładnie wymieszać do połączenia się składników w gładką emulsję. Pokrojone warzywa umieścić w salaterce, polać przygotowanym sosem, doprawić do smaku
solą i
pieprzem, delikatnie wymieszać. Na wierzch sałatki wyłożyć grzanki
chlebowe,
oliwki i posypać świeżymi listkami
bazylii.
Sałatkę podawać schłodzoną.