Prosta sałatka , której głównym składnikiem jest biała fasola .Pozostałe składniki można dowolnie komponować, choć właśnie takawersja smakuje mi najbardziej.Sałatkę podaję jako samodzielne danie obiadowe.Składniki:200 g białej fasoli z puszkimix sałatek2 pomidory1 łodyga selera naciowego½ czerwonej cebuli2 łyżki pestek dynimały kawałek ostrej papryczki3 łyżki ziołowegososu winegret2 kromki chleba /pełnoziarnisty/2 łyżki oliwy z oliweksól i pieprz /do smakuświeże liście bazylii /do dekoracjiWykonanie:-Kromki chleba pokroić w kostkę, skropić oliwą i wstawić na 10 minut do gorącego piekarnika.-Obraną cebulę pokroić w cienkie krążki, seler i pomidor w kostkę, papryczkę drobno posiekać.-Fasolę odsączyć z zalewy.-Warzywa przełożyć do miski , doprawić do smaku , skropić sosem sałatkowym i delikatnie wymieszać.-Tuż przed podaniem wierzch sałatki posypać pestkami dyni, dodać chrupiące grzanki chlebowe.