ßßß
Zaobserwowałam np. że w naszym kraju do panazelli używane jest chrupiące, świeże pieczywo, pokrojone w kostkę i zapiekane w piekarniku jako grzanki. Można i tak. ..........Moja panzanella również dostosowuje się do tego jakimi składnikami dysponuję w danej chwili , a oto ona:Składniki:/na 2 porcje/
200 g czerstwego chleba- domowy wieloziarnisty - /powinien być toskański,lub ciabatta /2 dojrzałe pomidory½ cebuli czerwonejmały ogórek½ żółtej paprykikilka czarnych oliwekkawałek selera naciowegokilka listków bazyliimix sałatekoliwa z oliwek/2 łyżki/do smaku:sólpieprzocet winny lub jabłkowyWykonanie:Umyte pomidory pokroić w kostkę i umieścić w salaterce.Dodać do nich pokrojone również w kostkę kromki chleba, wymieszać i pozostawić na chwilę aby chleb wchłonął sok wytworzony przez pomidory.Umyć i pokroić pozostałe warzywa, a następnie połączyć je z chlebem i pomidorami.Dodać sałatkę, bazylię, doprawić solą i pieprzem,wymieszać .Na koniec tuż przed podaniem polać sałatkę oliwą z oliwek i skropić octem.
