ßßß Cookit - przepis na Panzanella nie tylko latem

Panzanella nie tylko latem

nazwa

Wykonanie

Oryginalna wersja/i taką właśnie poznałam/ wymaga użycia chleba moczonego w wodzie /pan molle/, później wyciśniętego, porwanego na kawałki połączonego z pomidorami, cebulą, ogórkiem, lub selerem naciowym, bazylią,octem solą i pieprzem . Chleb jak już wspomniałam ma być czerstwy,a najlepszy to ten wiejski z dużymi dziurami i wyrazistej strukturze
To toskańskie danie dla ubogich z czasem stało się popularne na terenie całej Italii, później Europy, a z czasem zmieniło swoją recepturę i składniki według gustów i upodobań.
Zaobserwowałam np. że w naszym kraju do panazelli używane jest chrupiące, świeże pieczywo, pokrojone w kostkę i zapiekane w piekarniku jako grzanki. Można i tak. ..........
Moja panzanella również dostosowuje się do tego jakimi składnikami dysponuję w danej chwili , a oto ona:
Składniki:/na 2 porcje/
200 g czerstwego chleba- domowy wieloziarnisty - /powinien być toskański,lub ciabatta /
2 dojrzałe pomidory
½ cebuli czerwonej
mały ogórek
½ żółtej papryki
kilka czarnych oliwek
kawałek selera naciowego
kilka listków bazylii
mix sałatek
oliwa z oliwek/2 łyżki/
do smaku:
sól
pieprz
ocet winny lub jabłkowy
Wykonanie:
Umyte pomidory pokroić w kostkę i umieścić w salaterce.
Dodać do nich pokrojone również w kostkę kromki chleba, wymieszać i pozostawić na chwilę aby chleb wchłonął sok wytworzony przez pomidory.
Umyć i pokroić pozostałe warzywa, a następnie połączyć je z chlebem i pomidorami.
Dodać sałatkę, bazylię, doprawić solą i pieprzem,wymieszać .
Na koniec tuż przed podaniem polać sałatkę oliwą z oliwek i skropić octem.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2011/10/panzanella-nie-tylko-latem.html