Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor red.Czas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: średnieIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)
Dżem :700 g
pomidorów1/3 szklanki
cukru3 łyżki startego świeżego
imbiru2 łyżki
białego octu winnego1 łyżeczka
ostrego sosu
chilli3 łyżki pokrojonych listków
bazyliisólBurgery:700 g świeżo zmielonej
wołowiny2 łyżki grubo zmielonego
pieprzu1 ząbek
czosnku2 łyżki
oleju sezamowego1/4 szklanki
wytrawnego czerwonego winasóloliwaDo podania:4
bułki do hamburgerów4 listki
sałatyHamburgery z
dżemem pomidorowym - sposób przygotowania: Robimy
dżem.
Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy, kroimy, usuwamy pestki. Wkładamy do rondla, mieszamy z
cukrem,
imbirem,
octem i 1/2 łyżeczki sosu
chilli. Gotujemy, mieszając, aż masa zgęstnieje, a jej objętość zredukuje się o połowę (30 minut). Zmniejszamy ogień i gotujemy (15 minut). Po zdjęciu z ognia solimy i dodajemy
bazylię. Robimy burgery.
Mięso mieszamy z
pieprzem, posiekanym
czosnkiem,
olejem i
winem, doprawiamy
solą, wyrabiamy. Formujemy 4 burgery. Smażymy na lekko natłuszczonej
oliwą patelni grillowej (po 4 minuty z każdej strony).
Bułki układamy na ruszcie 2-3 minuty przed końcem grillowania stroną przecięcia do dołu. Podpieczone smarujemy
dżemem pomidorowym, do środka wkładamy po burgerze i po listku
sałaty.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu