ßßß Cookit - przepis na Hamburgery z dżemem pomidorowym

Hamburgery z dżemem pomidorowym

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor red.
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: średnie
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
Dżem :
700 g pomidorów
1/3 szklanki cukru
3 łyżki startego świeżego imbiru
2 łyżki białego octu winnego
1 łyżeczka ostrego sosu chilli
3 łyżki pokrojonych listków bazylii
sól
Burgery:
700 g świeżo zmielonej wołowiny
2 łyżki grubo zmielonego pieprzu
1 ząbek czosnku
2 łyżki oleju sezamowego
1/4 szklanki wytrawnego czerwonego wina
sól
oliwa
Do podania:
4 bułki do hamburgerów
4 listki sałaty
Hamburgery z dżemem pomidorowym - sposób przygotowania: Robimy dżem. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy, kroimy, usuwamy pestki. Wkładamy do rondla, mieszamy z cukrem, imbirem, octem i 1/2 łyżeczki sosu chilli. Gotujemy, mieszając, aż masa zgęstnieje, a jej objętość zredukuje się o połowę (30 minut). Zmniejszamy ogień i gotujemy (15 minut). Po zdjęciu z ognia solimy i dodajemy bazylię. Robimy burgery. Mięso mieszamy z pieprzem, posiekanym czosnkiem, olejem i winem, doprawiamy solą, wyrabiamy. Formujemy 4 burgery. Smażymy na lekko natłuszczonej oliwą patelni grillowej (po 4 minuty z każdej strony). Bułki układamy na ruszcie 2-3 minuty przed końcem grillowania stroną przecięcia do dołu. Podpieczone smarujemy dżemem pomidorowym, do środka wkładamy po burgerze i po listku sałaty.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/167271689/hamburgery z dzemem pomidorowym/p