Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor
Magda Gessler

Fot. Adam Sztokinier, stylizacja: Maryla MusidłowskaCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: dla 4 osób

Średnia ocena potrawyOceń przepis (3 głosy)Do
kaszy :2 szklanki
mleka30 dag
kaszy jaglanej gierczyckiej
sólmasło do posmarowania formy30 dag
twarożku z Jędrzejowa lub
twarogu chmielnickiego4 średnie
jabłka łąckie
cukiercynamonmielone
goździkiNa kruszonkę:5 dag
masła (najlepiej jędrzejowskiego)3/4 szklanki
mąki5 łyżek
cukru1 łyżeczka
cynamon u
Kasza jaglana zapiekana z
twarożkiem z Jędrzejowa i
jabłkami łąckimi - sposób przygotowania:
Mleko wlewamy do garnka i stawiamy na niewielkim ogniu.
Kaszę na sicie przelewamy wrzątkiem. Gdy
mleko się zagotuje (uwaga, kipi!), wsypujemy
kaszę. Lekko solimy. Przykrywamy i pozwalamy jej "pykać" na maleńkim ogniu, aż całe
mleko zostanie przez
kaszę wchłonięte. Zdejmujemy wtedy garnek z ognia i odstawiamy na około 10 minut. Ugotowaną
kaszę dzielimy na dwie części. Naczynie żaroodporne smarujemy
masłem. Połowę
kaszy wkładamy na dno. Na niej rozprowadzamy połowę
twarożku.
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki - ich połowę układamy na
serku. Posypujemy
owoce cukrem oraz
cynamonem i
goździkami.
Potem znów kładziemy warstwę
sera i
owoców, a na wierzchu rozsypujemy resztę
kaszy.
Masło,
mąkę i
cukier z
cynamonem zagniatamy na kruszonkę, którą posypujemy wierzch zapiekanki. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy, aż kruszonka się zarumieni (około 40 minut). Serwujemy ze szklanką
mleka. Takie śniadanie to idealny początek zimowego dnia.
Budyń jaglany z polewą
malinową [Jakub Kuroń gotuje]Z czym przyrządzić
kaszę jaglaną?
Kasza jaglana będzie doskonałą bazą sałatki, np. z dodatkiem ulubionych warzyw. Możesz zabrać ją jako drugie śniadanie do pracy, podać do
mięsa lub zjeść na kolację.
Sałatka z
kaszą jaglaną 1 szklanka (ok. 220 g) suchej
kaszy jaglanej 1 łyżka (ok. 15 g)
masła 1
cukinia 1
zielona papryka 1 czerwRodzinny obiad za kilkanaście złotych - smaczny i pożywny!

Brakuje wam pomysłów na bób? Jeśli do tej
pory po prostu go gotowaliście, teraz spróbujcie inaczej - z wieloma warzywnymi dodatkami i pachnącym
majerankiem. 400 g
bobu 4
pomidory 4
ziemniaki 2
cukinie 1
bakłażan 1
cebula 3 ząbki
czosnku 2 łyżki posiekanej zielonej
pietruszki 4 łyżki
oliwy z oliwek