Wykonanie

Dawno nie było ciasta, więc dziś przepis na łatwe i pyszne. Zdjęcia fatalne, ale wszystko dlatego, że robione telefonem, mam nadzieję, że jakoś je przeżyjecie.250 g
mąki na ciasto150 g
masłaszczypta
soli1
jajko2 szlanki
mlekabudyń waniliowycynamon3 łyżki
cukru2-3 kwaśne
jabłkaZaczynamy od zrobienia ciasta. Jest to najprostszy przepis świata, który już prezentowałam na swoim blogu. Do naczynia dodajemy
mąki, 150 g schłodzonego
masła, 3 łyżki
cukru i
sól. Miksujemy aż masa przyjmie postać podobną do okruchów. Wtedy wbijamy jedno
jajko i jeszcze przez chwilę miksujemy, aż do całkowitego połączenia się składników. Z ciasta formujemy kulkę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. godzinę.Wyjmujemy ciasto, odkrajamy 1/3 porcji i wkładamy ją spowrotem do lodówki. 2/3 ciasta wałkujemy na placek i wykładamy nim naczynie, w którym będziemy piec tartę. Dociskamy dokładnie palcami nie zapominając o wypełnieniu brzegów. Widelcem dziurkujemy spód tarty. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni i wkładamy ciasto na 15 minut.Kroimy
jabłka na plasterki i wykładamy na podpieczony spód tarty, obsypujemy
cynamonem, a następnie wylewamy na to wczesniej przygotowany
budyń. Wyjmujemy resztę ciasta z lodówki, wałkujemy na placek i kroimy na paski, z których robimy kratkę na wierzchu tarty. Roztrzepujemy
jajko i smarujemy nim ciasto. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok 35 minut. Możemy podawać je z
cukrem pudrem lub
bitą śmietaną. Smacznego!
