ßßß

składniki:260 g mąki3 łyżki cukru150 g masłajajkoszczypta solibudyń waniliowy2-3 duże jabłkacynamoncukier puder
sposób przygotowania:Mąkę przesiewamy. Dodajemy pokrojone w kostkę masło, szczyptę soli, cukier oraz jajko.Zagniatamy ciasto i owijamy folią. Odkładamy do lodówki na godzinę.Gotujemy budyń z mniejszą ilością mleka niż w przepisie oraz obieramy i kroimy jabłka w ósemki.Formę smarujemy masłem i wykładamy na niej ok 2/3 ciasta. Nakłuwamy ciasto widelcem i przykrywamy papierem śniadaniowym, żeby się za bardzo nie przypiekło.Pieczemy w temp. 200 stopni ok. 15 minut.Po wyjęciu, nakładamy na podpieczone ciasto wystudzony budyń, jabłka posypane cynamonem oraz pozostałą część ciasta pokrojoną w paski tak, aby tworzyły kratkę.Wkładamy ciasto ponownie do piekarnika na ok. 25-30 minut, do momentu, kiedy ciasto na górze ładnie się zarumieni. Posypujemy cukrem pudrem.