Wykonanie


składniki:260 g
mąki3 łyżki
cukru150 g
masłajajkoszczypta
solibudyń waniliowy2-3 duże
jabłkacynamoncukier puder

sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy. Dodajemy pokrojone w kostkę
masło, szczyptę
soli,
cukier oraz
jajko.Zagniatamy ciasto i owijamy folią. Odkładamy do lodówki na godzinę.Gotujemy
budyń z mniejszą ilością
mleka niż w przepisie oraz obieramy i kroimy
jabłka w ósemki.Formę smarujemy
masłem i wykładamy na niej ok 2/3 ciasta. Nakłuwamy ciasto widelcem i przykrywamy papierem
śniadaniowym, żeby się za bardzo nie przypiekło.Pieczemy w temp. 200 stopni ok. 15 minut.Po wyjęciu, nakładamy na podpieczone ciasto wystudzony
budyń,
jabłka posypane
cynamonem oraz pozostałą część ciasta pokrojoną w paski tak, aby tworzyły kratkę.Wkładamy ciasto ponownie do piekarnika na ok. 25-30 minut, do momentu, kiedy ciasto na górze ładnie się zarumieni. Posypujemy
cukrem pudrem.