Wykonanie
„Oops I did it again” śpiewała niegdyś Britney. Dzisiaj ja
mogę tak śpiewać, bo znowu nie mogłam się powstrzymać od zrobienia czegoś słodkiego. Chociaż impulsem tym razem był mąż, który na moich oczach zaczął jak obłąkany dobierać się do puszki masy krówkowej. Towar skonfiskowałam a delikwenta wyprosiłam. Ale skoro już puszkę otworzył, to coś trzeba było z tym zrobić. Dobrałam do tego kilka
jabłek i wymyśliłam na szybko tartę
jabłkowo-
krówkową. Mąż nie żałował tego że odebrałam mu puszkę bo efekt moich działań bardzo mu – i mnie zresztą też – smakowała :)
Składniki: na formę o średnicy około 24-25 cmCiasto:150 g
margaryny250 g
mąki2 łyżki
cukru1 łyżeczka
cynamonuszczypta
soli5 łyżek
wodyNadzienie
jabłkowo-
krówkowe:600 g startych
jabłek1-1,5 łyżeczki
cynamonu300 g masy krówkowej2 łyżeczki
mąki kukurydzianej1 łyżeczka
masłaoraz2 łyżki
mlekacukier (do posypania ciasta na wierzchu)Wykonanie:Ciasto: Do miski wrzucamy
miękką margarynę,
mąkę,
sól,
cukier i
cynamon. Zagniatamy. Możemy to robić ręcznie jak i za pomocą miksera z końcówką do mieszania. Gdy składniki mniej więcej się połączą dodajemy
wodę i ponownie zagniatamy. Otrzymamy elastyczne ciasto.Na czas przygotowywania nadzienia ciasto owinięte folią spożywczą trzymamy w lodówce.Nadzienie: starte
jabłka mieszamy z
cynamonem i masą
krówkową. Przekładamy na patelnię i podsmażamy na
maśle. Po około 3-4 minutach posypujemy
mąką i energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki. Po minucie odstawiamy z gazu.Ciasto wyjmujemy z lodówki i na posypanej
mąką stolnicy chwilę ugniatamy. Następnie wylepiamy
ciastem formę do tarty. Część ciasta (ok. 1/5 – 1/6) odkładamy do przyozdobienia tarty z wierzchu.Spód nakłuwamy widelcem i wykładamy nadzienie
jabłkowo –
krówkowe.Odłożoną część ciasta rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm i wycinamy serduszka lub inny dowolny kształt. Układamy je na nadzieniu, smarujemy
mlekiem i delikatnie posypujemy
cukrem.Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Tartę pieczemy przez 40-45 minut, aż ciasto z wierzchu się przyrumieni.Podajemy po przestygnięciu.Smacznego!
Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za
serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie mi niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość
lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJĘ