Wykonanie
Dzisiaj szarlotka na niepogodę, bo najlepsza na smutne dni jest dobra
herbatka, kocyk, książka i aromatyczna szarlotka.200g
mąki100g
masła3 łyżki
wodyszczypta
soli3
jabłka2 łyżki
cukrupół łyżeczki
cynamonuMąkę, zimne
masło,
wodę i
sól zagnieść na gładkie ciasto. Uformować kulkę, lekko spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.
Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i poszatkować na cienkie plasterki. Po 30 minutach ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować. Przełożyć do wysmarowanej
masłem foremki, wylepić razem ze ściankami. Ponakłówać widelcem i podpiec 10 minut w 180 stopniach. Na podpieczone ciasto wyłożyć pokrojone
jabłka - ja układałam w kręgi na zakładkę. Posypać
cukrem i
cynamonem - mi wyszły 3 warstwy
jabłek - na każdą trochę
cukru i
cynamonu. Na koniec na wierzchu ułożyć krateczkę z pozostałego ciasta kruchego. Zapiekać jeszcze około 15-20 minut w 180 stopniach do zrumienienia ciasta.