Wykonanie
Tarty w stylu rustykalnym mają wiele zalet, przede wszystkim można je upiec bez użycia specjalnej formy do tarty, nie trzeba idealnie rozwałkowywać ciasta i wyklejać blaszki, pomija się wcześniejsze podpiekanie
spodu. Samo przygotowanie ciasta to zaledwie 5 minut,
potem chłodzenie i samo pieczenie. Jednym słowem wypiek doskonały bez większego nakładu pracy. Polecam :)

Składniki:250 g
mąki125 g zimnego
masła3 łyżki lodowatej
wody40 g
cukruszczypta
soliNadzienie:4 duże słodkie
jabłka3 łyżki
cukru2 łyżeczki
cynamonuDodatkowo:




Do
mąki dodać szczyptę
soli,
cukier oraz pokrojone w kostkę
masło. Wszystko posiekać nożem. Zrobić dołek na środku i wlać
wodę. Szybko zagnieść ciasto, uformować je w kulę, owinąć folią spożywczą i schować do lodówki do schłodzenia na około 1 godzinę.W międzyczasie obrać
jabłka, usunąć gniazda nasienne i pokroić je na ósemki. Posypać
cukrem i
cynamonem. Wymieszać.Schłodzone ciasto rozwałkować na okrąg o grubości ok. 0,5 cm. Na środku ułożyć cząstki
jabłek. Brzegi ciasta zawinąć do góry. Brzegi ciasta posypać
cukrem. Tartę piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok. 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni. Po upieczeniu posypać
cukrem pudrem. Smacznego!