ßßß Cookit - przepis na Karmelizowane jabłka pod orkiszową kruszonką

Karmelizowane jabłka pod orkiszową kruszonką

nazwa

Wykonanie

Czy jest coś pyszniejszego niż deser jabłkowy pachnący cynamonem z chrupiącą, maślaną kruszonką? Crumble to jedna z prostszych i pyszniejszych słodkości, której nie sposób się oprzeć. Najlepiej smakuje gorące podane z kleksem gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego. Mmmm...poezja!
Składniki:
6 dużych, kwaśnych jabłek
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
Kruszonka:
250 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej
125 g ziemnego masła
100 g cukru
szczypta soli
1 łyżka lodowatej wody
Składniki ciasta zagnieść ręcznie lub w robocie na kruszonkę. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na ósemki. Przełożyć na patelnię, dodać cukier i cynamon. Smażyć na wolnym ogniu, do czasu, aż cukier się rozpuści, a jabłka pozostaną jędrne. Jabłko posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Piec 25-40 minut, do czasu, aż kruszonka nabierze złotego koloru. Podawać na gorąco z kleksem śmietany lub jogurtu naturalnego. Smacznego!
Rady: Jeśli nie posiadacie patelni, którą można używać w piekarniku, przesmażone jabłka należy przełożyć do formy do pieczenia lub żaroodpornego naczynia, posypać kruszonką i zapiec.
Źródło:http://kuchniaszerokootwarta.blogspot.com/2015/11/karmelizowane-jabka-pod-orkiszowa.html