Wykonanie
Czy jest coś pyszniejszego niż deser
jabłkowy pachnący
cynamonem z chrupiącą,
maślaną kruszonką? Crumble to jedna z prostszych i pyszniejszych słodkości, której nie sposób się oprzeć. Najlepiej smakuje gorące podane z kleksem gęstej
śmietany lub
jogurtu naturalnego. Mmmm...poezja!

Składniki:6 dużych, kwaśnych
jabłek2 łyżki
cukru1 łyżeczka
cynamonuKruszonka:250 g
mąki pełnoziarnistej orkiszowej125 g ziemnego
masła100 g
cukruszczypta
soli1 łyżka lodowatej
wody
Składniki ciasta zagnieść ręcznie lub w robocie na kruszonkę.
Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na ósemki. Przełożyć na patelnię, dodać
cukier i
cynamon. Smażyć na wolnym ogniu, do czasu, aż
cukier się rozpuści, a
jabłka pozostaną jędrne.
Jabłko posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Piec 25-40 minut, do czasu, aż kruszonka nabierze złotego koloru. Podawać na gorąco z kleksem
śmietany lub
jogurtu naturalnego. Smacznego!Rady: Jeśli nie posiadacie patelni, którą można używać w piekarniku, przesmażone
jabłka należy przełożyć do formy do pieczenia lub żaroodpornego naczynia, posypać kruszonką i zapiec.