ßßß
Składniki:6 dużych, kwaśnych jabłek2 łyżki cukru1 łyżeczka cynamonuKruszonka:250 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej125 g ziemnego masła100 g cukruszczypta soli1 łyżka lodowatej wody
Składniki ciasta zagnieść ręcznie lub w robocie na kruszonkę. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na ósemki. Przełożyć na patelnię, dodać cukier i cynamon. Smażyć na wolnym ogniu, do czasu, aż cukier się rozpuści, a jabłka pozostaną jędrne. Jabłko posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Piec 25-40 minut, do czasu, aż kruszonka nabierze złotego koloru. Podawać na gorąco z kleksem śmietany lub jogurtu naturalnego. Smacznego!Rady: Jeśli nie posiadacie patelni, którą można używać w piekarniku, przesmażone jabłka należy przełożyć do formy do pieczenia lub żaroodpornego naczynia, posypać kruszonką i zapiec.