ßßß Cookit - przepis na Old-Fashioned All-American Apple Pie, czyli szarlotka amerykańska

Old-Fashioned All-American Apple Pie, czyli szarlotka amerykańska

nazwa

Wykonanie

Post wrzucany na gorąco! Ciasto upieczone (i prawdopodobnie już zjedzone :) parę godzin temu. Przedstawiam Wam kuzyna naszej szarlotki zza oceanu. Wyglądem przypomina mi placki z bajek o Tomie i Jerrym (koniecznie studzone na parapecie, przy otwartym oknie!). Smak również mnie nie rozczarował. To udane połączenie klasycznego, jabłkowego nadzienia z cieniutkim, maślanym ciastem, które ma bardzo ciekawą właściwość- doskonale zachowuje kształt, który mu nadacie przed pieczeniem. Dzięki temu, można pokusić się o wycięcie ze zbędnych resztek ciekawych kształtów i udekorowanie nimi powierzchni wypieku.
Składniki:
Ciasto:
2 kubki mąki (450g)
1/2 łyżeczki soli
12 łyżek niesolonego, zimnego masła (170g)
ok. 7 łyżek lodowatej wody (u mnie ok. 15)
Wymieszać mąkę i sól. Pokroiś masło na kawałeczki. Połączyć masło i mąkę w dużym naczyniu i ugniatać, aż masło rozdzieli się na drobne kawałeczki. Kiedy mąka zacznie lekko zmieniać kolor przez łączenie się z masłem, dodawać po trochę wody i ugniatać aż ciasto zacznie się łączyć. Ilość wody trzeba dostosować na wyczucie- dodawać ją po łyżce, aż ciasto zacznie robić się gładkie i plastyczne. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i schładzać w lodówce przez co najmniej 30 minut.
Przed wałkowaniem podzielić ciasto na pół. Połowę zostawić na blacie, a drugą połowę włożyć do lodówki. Ciasto rozwałkować na blacie, na grubość ok. 0 , 5 cm i wyłożyć nim formę do pieczenia (najlepiej płytką formę żaroodporną lub ceramiczną formę do tart- o średnicy ok. 24 cm) tak, aby lekko wystawało na zewnątrz formy.
Nadzienie:
6-8 jabłek (ok. 1400 g)
cukier (ilość w zależności od tego, jak słodkie są jabłka- u mnie do kwaśnych jabłek 1/2 szklanki)
cynamon
3 łyżki przesianej mąki
3 łyżki masła, pokrojone w małe kawałeczki
Obrać jabłka, wydrążyć gniazda nasienne i szypułki, pokroić w plasterki o grubości ok. 0,5 cm. Dodać cukier, cynamon, mąkę i wymieszać. Wypełnić jabłkami formę wyłożoną ciastem, tworząc na środku stosik (pamiętając, że przy brzegach też nie może ich zabraknąć). Na jabłkach ułożyć kawałki masła. Drugą połowę ciasta wyjąć z lodówki, rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm i pokryć nią luźno całość. Zwilżyć brzegi ciasta z góry i dołu i delikatnie dociskając, skleić. Nakłuć wierzch przy pomocy widelca w kilku miejscach, aby stworzyć ujście dla pary. Ciasto piec ok. 1 godzinę do zbrązowienia, w temperaturze 190 ºC. Podawać na ciepło.
Smacznego!
Źródło przepisu: "Jasper White's Cooking from New Engalnd", Jasper White
Źródło:http://lisia-kawiarenka.blogspot.com/2013/09/old-fashioned-all-american-apple-pie.html