Wykonanie
Post wrzucany na gorąco! Ciasto upieczone (i prawdopodobnie już zjedzone :) parę godzin temu. Przedstawiam Wam kuzyna naszej szarlotki zza oceanu. Wyglądem przypomina mi placki z bajek o Tomie i Jerrym (koniecznie studzone na parapecie, przy otwartym oknie!). Smak również mnie nie rozczarował. To udane połączenie klasycznego,
jabłkowego nadzienia z cieniutkim, maślanym
ciastem, które ma bardzo ciekawą właściwość- doskonale zachowuje kształt, który mu nadacie przed pieczeniem. Dzięki temu, można pokusić się o wycięcie ze zbędnych resztek ciekawych kształtów i udekorowanie nimi powierzchni wypieku.Składniki:Ciasto:2
kubki mąki (450g)1/2 łyżeczki
soli12 łyżek niesolonego, zimnego
masła (170g)ok. 7 łyżek lodowatej
wody (u mnie ok. 15)Wymieszać
mąkę i
sól. Pokroiś
masło na kawałeczki. Połączyć
masło i
mąkę w dużym naczyniu i ugniatać, aż
masło rozdzieli się na drobne kawałeczki. Kiedy
mąka zacznie lekko zmieniać kolor przez łączenie się z
masłem, dodawać po trochę
wody i ugniatać aż ciasto zacznie się łączyć. Ilość
wody trzeba dostosować na wyczucie- dodawać ją po łyżce, aż ciasto zacznie robić się gładkie i plastyczne. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i schładzać w lodówce przez co najmniej 30 minut.Przed wałkowaniem podzielić ciasto na pół. Połowę zostawić na blacie, a drugą połowę włożyć do lodówki. Ciasto rozwałkować na blacie, na grubość ok. 0 , 5 cm i wyłożyć nim formę do pieczenia (najlepiej płytką formę żaroodporną lub ceramiczną formę do tart- o średnicy ok. 24 cm) tak, aby lekko wystawało na zewnątrz formy.Nadzienie:6-8
jabłek (ok. 1400 g)
cukier (ilość w zależności od tego, jak słodkie są
jabłka- u mnie do kwaśnych
jabłek 1/2 szklanki)
cynamon3 łyżki przesianej
mąki3 łyżki
masła, pokrojone w małe kawałeczkiObrać
jabłka, wydrążyć gniazda nasienne i szypułki, pokroić w plasterki o grubości ok. 0,5 cm. Dodać
cukier,
cynamon,
mąkę i wymieszać. Wypełnić
jabłkami formę wyłożoną
ciastem, tworząc na środku stosik (pamiętając, że przy brzegach też nie może ich zabraknąć). Na jabłkach ułożyć kawałki
masła. Drugą połowę ciasta wyjąć z lodówki, rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm i pokryć nią luźno całość. Zwilżyć brzegi ciasta z góry i dołu i delikatnie dociskając, skleić. Nakłuć wierzch przy pomocy widelca w kilku miejscach, aby stworzyć ujście dla pary. Ciasto piec ok. 1 godzinę do zbrązowienia, w temperaturze 190 ºC. Podawać na ciepło.Smacznego!
Źródło przepisu: "Jasper White's Cooking from New Engalnd", Jasper White