Wykonanie
Biorąc pod uwagę, że szarlotki są u mnie daleko, daleko na liście ulubionych słodkości, przedstawiam tu kolejne, zadziwiająco często. Pewnym wytłumaczeniem będzie pewnie fakt, iż na liście p_zaka figurują bardzo wysoko. ;) Ta, przygotowana na specjalne zamówienie, podana na ciepło z
lodami waniliowymi i sosem
czekoladowym (koniecznie na
jabłkowym talerzyku ;)) smakowała rewelacyjnie.Przepis znalazłam u Oli, z kulinarne.info .
1 1/3 szklanki
mąki120 g
masła2 łyżki
cukru4 łyżki zimnej
wodyodrobina
mleka do posmarowania0,7 kg
jabłek (dałam
jabłka prażone ze słoika)3 łyżki
cukru2 łyżeczki
cynamonuPosiekane
masło włożyć do
mąki z
cukrem, dodać
wodę i szybko zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na około pół godziny. Obrać
jabłka, pokroić na małe kawałki. Zasypać
cukrem z
cynamonem, wymieszać. Naczynie na tartę (lub blaszkę) wyłożyć papierem, ciasto podzielić na pół. Jedną część rozwałkować i wyłożyć dno i boki naczynia. Następnie nałożyć
jabłka i przykryć drugą rozwałkowaną częścią ciasta. Wierzch posmarować
mlekiem i posypać
cukrem.Piec ok. 40 min. w temperaturze 190 stopni.Smacznego!