Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor bulka-
tarta.plCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia bałkańskaIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Faszerowane
bakłażany - składniki:opakowanie
sera mozarella6-9
ziemniaków (alternatywnie
kaszaryżpieczywo)300 g
mięsa mielonego z
indyka1 mała
cebula1 puszka
pomidorów1 szklanka
przecieru pomidorowego (płynnegonie koncentratu)kilka łyżek
ketchupuprzyprawy (
sólpieprzszczypta
cynamonuzioła prowansalskie)4 ząbki
czosnku (do
sosu pomidorowego)
olej do smażenia1 duży
ogórek2 łyżki
majonezu2 ząbki
czosnku (do
sosu tzatziki)1 mały
jogurt naturalnyprzyprawy (
sólpieprz)Faszerowane
bakłażany - sposób przygotowania: Obieramy
ogórka, ścieramy na tarce, solimy i odstawiamy (by stracił
wodę).
Bakłażany przekrawamy na pół, wydrążamy środek (nie wyrzucamy go) i solimy z każdej strony. Odstawiamy do naczynia żaroodpornego.
Mięso podsmażamy na patelni (ok.15-20 min.) z pokrojoną
cebulą,
przyprawami i rozdrobnionym
czosnkiem. Następnie kroimy wydrążony wcześniej środek
bakłażanów, dodajemy na patelnie i smażymy jeszcze kilka minut. Do usmażonego
mięsa wrzucamy
pomidory z puszki i wlewamy przecier oraz
ketchup i smażymy aż do momentu zagotowania sosu. Gotujemy sos przez kilka minut by się zredukował i nieco zgęstniał. Wydrążone
bakłażany napełniamy sosem. Na wierzch dodajemy kawałki
mozarelli. Jeśli decydujemy się na dodatek w postaci pieczonych
ziemniaków to podgotowujmy je przez kilka minut i dorzucamy do naczynia z
bakłażanami. Całość wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 40 min (temp. 200 st.). W trakcie pieczenia przygotowujemy
sos tzatziki. Z
ogórków odciskamy i wylewamy
wodę, dodajemy do nich
jogurt,
przyprawy (
pieprz,
sól),
majonez i rozgnieciony
czosnek. Całość mieszamy i
sos jest gotowy.Zapiekane, faszerowane
bakłażany, to na Bałkanach popularna przekąska. Zazwyczaj podaje się ją na zimno, choć - jeśli masz ochotę - z powodzeniem możesz serwować ją na ciepło. Omdlały imam (pieczone
bakłażany) 4
bakłażany (średniej wielkości) 3-4
cebule 4-5 ząbków
czosnku 1 łyżka
soku z cytrynyBlog tygodnia:
Kuba pichci

miejscowych specjałów. I to właśnie moje wymarzone menu - mnóstwo oryginalnych, świeżych antipasti, past, słynnego włoskiego
pieczywa,
serów i deserów. A to wszystko skomponowane z doskonałym
winem . Przepis
Kuby: Faszerowane
bakłażany alla puttanesca Składniki dla 3-4 osób: - 500 g
pomidorów - dwa duże
Bakłażany po grecku lub turecku - naprawdę zaskakują

odrobinę
soli. Umieść składniki w naczyniu żaroodpornym. Całość
skrop dość obficie
oliwą (4-5 łyżek) i wymieszaj. Wstaw do piekarnika na 10 minut. Po 10 minutach na warzywach ułóż plastry
sera feta i wstaw ponownie do piekarnika na 10 minut. Autor: Ania Starmach Faszerowane
bakłażany to również jedna z
Kuskus - szybko i smacznie
Rodzynki 200g SANTE
Kasza kus-kus 250g Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? źródło: Okazje.info Wbrew pozorom faszerowane
bakłażany, podobnie jak
cukinie, łatwo przygotować. Należy jednak pamiętać o tym, aby niezbyt mocno je wydrążyć (na skórce powinno zostać około 1 centymetra miąższu