ßßß Cookit - przepis na Faszerowane bakłażany

Faszerowane bakłażany

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor bulka-tarta.pl
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: średnie
Region: kuchnia bałkańska
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
Faszerowane bakłażany - składniki:
opakowanie sera mozarella
6-9 ziemniaków (alternatywnie kasza
ryż
pieczywo)
300 g mięsa mielonego z indyka
1 mała cebula
1 puszka pomidorów
1 szklanka przecieru pomidorowego (płynnego
nie koncentratu)
kilka łyżek ketchupu
przyprawy (sól
pieprz
szczypta cynamonu
zioła prowansalskie)
4 ząbki czosnku (do sosu pomidorowego)
olej do smażenia
1 duży ogórek
2 łyżki majonezu
2 ząbki czosnku (do sosu tzatziki)
1 mały jogurt naturalny
przyprawy (sól
pieprz)
Faszerowane bakłażany - sposób przygotowania: Obieramy ogórka, ścieramy na tarce, solimy i odstawiamy (by stracił wodę). Bakłażany przekrawamy na pół, wydrążamy środek (nie wyrzucamy go) i solimy z każdej strony. Odstawiamy do naczynia żaroodpornego. Mięso podsmażamy na patelni (ok.15-20 min.) z pokrojoną cebulą, przyprawami i rozdrobnionym czosnkiem. Następnie kroimy wydrążony wcześniej środek bakłażanów, dodajemy na patelnie i smażymy jeszcze kilka minut. Do usmażonego mięsa wrzucamy pomidory z puszki i wlewamy przecier oraz ketchup i smażymy aż do momentu zagotowania sosu. Gotujemy sos przez kilka minut by się zredukował i nieco zgęstniał. Wydrążone bakłażany napełniamy sosem. Na wierzch dodajemy kawałki mozarelli. Jeśli decydujemy się na dodatek w postaci pieczonych ziemniaków to podgotowujmy je przez kilka minut i dorzucamy do naczynia z bakłażanami. Całość wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 40 min (temp. 200 st.). W trakcie pieczenia przygotowujemy sos tzatziki. Z ogórków odciskamy i wylewamy wodę, dodajemy do nich jogurt, przyprawy (pieprz, sól), majonez i rozgnieciony czosnek. Całość mieszamy i sos jest gotowy.
Zapiekane, faszerowane bakłażany, to na Bałkanach popularna przekąska. Zazwyczaj podaje się ją na zimno, choć - jeśli masz ochotę - z powodzeniem możesz serwować ją na ciepło. Omdlały imam (pieczone bakłażany) 4 bakłażany (średniej wielkości) 3-4 cebule 4-5 ząbków czosnku 1 łyżka soku z cytryny
Blog tygodnia: Kuba pichci
miejscowych specjałów. I to właśnie moje wymarzone menu - mnóstwo oryginalnych, świeżych antipasti, past, słynnego włoskiego pieczywa, serów i deserów. A to wszystko skomponowane z doskonałym winem . Przepis Kuby: Faszerowane bakłażany alla puttanesca Składniki dla 3-4 osób: - 500 g pomidorów - dwa duże
Bakłażany po grecku lub turecku - naprawdę zaskakują
odrobinę soli. Umieść składniki w naczyniu żaroodpornym. Całość skrop dość obficie oliwą (4-5 łyżek) i wymieszaj. Wstaw do piekarnika na 10 minut. Po 10 minutach na warzywach ułóż plastry sera feta i wstaw ponownie do piekarnika na 10 minut. Autor: Ania Starmach Faszerowane bakłażany to również jedna z
Kuskus - szybko i smacznie
Rodzynki 200g SANTE Kasza kus-kus 250g Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? źródło: Okazje.info Wbrew pozorom faszerowane bakłażany, podobnie jak cukinie, łatwo przygotować. Należy jednak pamiętać o tym, aby niezbyt mocno je wydrążyć (na skórce powinno zostać około 1 centymetra miąższu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/-163786124/faszerowane baklazany/p