Wykonanie
Przepis- palce lizać. Musimy przyznać, że lubimy jeść sycące dania, w pierwszej chwili wydawało nam się, że to danie nas nie nasyci, ale pomyliłyśmy się. Jest pyszne, treściwe i zdrowe ! Przygotowanie go, to żadna filozofia dlatego polecamy wszystkim zwolennikom zdrowego jedzenia.Składniki-
cukinia 2 sztuki- 0,5kg
mięsa mielonego ( z
indyka )- 2
cebule- ok 4
pomidorów średniej wielkości-
przecier pomidorowy 250ml- 3 ząbki
czosnku- 3 łyżki
oleju-
sól,
pieprz,
bazylia-
ser feta ( użyłyśmy półtłustego )Sposób przygotowania
Cukinię myjemy, kroimy na pół wzdłuż, a następnie łyżką należy wydrążyć miąższ.
Cebula i
czosnek siekamy drobny, po czym smażymy je na
oleju + dodajemy
mięso mielone.Do podsmażonego już
mięsa dorzucamy
pomidory i przecier. Wszystko dusimy razem ok. 15 minut. Przyprawiamy
solą,
pieprzem,
bazylią, a na koniec dodajemy miąższ, który uprzednio wydrążyliśmy.Nasze połówki
cukini wypełniamy pysznymmm farszem, posypujemy
serem feta, zapiekamy w piekarniku przez ok. 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.
E.O