Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor monika.bukowska / Moniczka w kuchni

Czas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (45 głosów)1 szklanka
soczewicy2 duże
marchewki1/2 niedużego
selera2 ząbki
czosnku1
cebula dymka1/2 szklanki
płatków owsianych1 szklanka
bułki tartej2 łyżki
sosu sojowego1 łyżeczka
curry1 łyżka
oliwypieprzbazylia do smaku
olej do smażeniaKotlety z
soczewicy i
marchewki - przepis blogera - sposób przygotowania:
Soczewicę płuczemy i gotujemy do miękkości w 2 szklankach
wody.
Marchewki obieramy i ścieramy na drobnej tarce.
Selera gotujemy w wodzie lub na parze, obieramy ze skórki i rozgniatamy widelcem.
Czosnek obieramy i drobno siekamy razem z
dymką.
Płatki owsiane zalewamy gorącą
wodą 1,5 cm ponad ich poziom w szklance. Ugotowaną
soczewicę blendujemy, zostawiając część ziarenek w całości. Dodajemy do niej startą
marchewkę,
selera, namoczone
płatki,
czosnek,
dymkę,
przyprawy,
sos sojowy,
oliwę i
bułkę tartą. Ja zawsze do kotlecików dodaję sporo świeżo zmielonego
pieprzu. Mieszamy całość dokładnie w razie potrzeby dodając więcej
bułki tartej. Masę odstawiam do lodówki na 15-30 minut. Na rozgrzaną patelnię wylewamy ok. 3 łyżki
oleju. Zwilżonymi rękoma formujemy w dłoniach zgrabne kotleciki. Smażymy z każdej strony po 2-3 minuty. Kotlety możemy odgrzewać w piekarniku i podać na przykład z surówką,
ryżem lub
kaszą. http://moniczkawkuchni.blogspot.com/2013/02/kotlety-z-soczewicy-i-marchewki-zdrowe.htmlKotlety z
zielonej soczewicy - pozbądź się nudy w swoim menuPączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu