Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Kuchnia AlternatywnaCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia irlandzkaIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)
Chleb sodowy i gar pełen pyszności, wszystko na irlandzką nutę! - składniki:Składniki na
chleb :450 gram
mąki chleb owej - razowej1 łyżeczka
sody oczyszczonej1 łyżeczka
soli300 ml
maślankiSkładniki (dla ok. 4-6 osób):400 g
wołowiny pokrojonej w drobne paski1
polędwica wieprzowa300 ml rosołu wołowego250 ml
czerwonego wina do gotowania
masłoolej roślinny2
marchewki3
łodygi selera naciowego1
czerwona papryka2
papryczki chili1
cukinia1
pietruszka1 łyżka słodkiej mielonej
papryki1 łyżka
kminku1 łyżka
rozmarynusólpieprzświeży
koperpatelnianaczynie żaroodporne
Chleb sodowy i gar pełen pyszności, wszystko na irlandzką nutę! - sposób przygotowania: Irlandzki "
soda bread" to jeden z najwspanialszych
chlebów na świecie. Ciężki, z bardzo chrupiącą skórką. To także najprostszy
chleb jeśli chodzi o przygotowanie, nie dodaje się do niego
drożdży, ciasto nie musi rosnąć. Jest pyszny, a co najważniejsze bez całej masy spulchniaczy i innego świństwa, które można znaleźć w
chlebie ze sklepu. Składniki łączymy w misce. Powinno powstać luźne, ale nie klejące ciasto. Przekładamy na oprószony
mąką blat i zagniatamy delikatnie 2-3
razy. Formujemy okrągły bochenek, robimy nożem dwa nacięcia na krzyż, aby
chleb się równomiernie piekł. Blachę i
chleb posypujemy
mąką. Chlebek pieczemy w 220*C przez 40 minut. Studzimy na kratce.
Chleb sodowy powinien być spożywany tego samego dnia (im starszy tym bardziej się kruszy), najlepiej smakuje z
masłem, jeszcze letni :) Idealnym akompaniamentem do
chleba jest
mięso z warzywami, tak aromatyczne i delikatne, że można zjeść cały gar :) Na dużej patelni rozgrzewamy
masło wraz z
olejem roślinnym (
oliwa albo
olej słonecznikowy). Samo
masło pali się w wysokiej temperaturze.
Polędwicę kroimy wzdłuż i siekamy na drobne kawałki. Smażymy małymi porcjami (jeśli na patelni będzie zbyt tłoczno,
mięso będzie się dusiło, zamiast podsmażyć) ok. 2 minut, aby
mięso nabrało ładnego koloru. Przekładamy
mięso do naczynia żaroodpornego lub żeliwnego garnka przystosowanego do pieczenia. Na tym samym tłuszczu podsmażamy paseczki
wołowiny i dorzucamy do naczynia z
polędwicą.
Mięso doprawiamy
pieprzem i
solą, dodajemy
kminek, suszony
rozmaryn i
słodką paprykę, mieszamy. Przygotowujemy warzywa. Kroimy w talarki
marchewki i
pietruszkę. W drobną kostkę kroimy
cukinię i
cebulę i
czerwoną paprykę. Na tym samym tłuszczu na którym smażyliśmy
mięso, smażymy warzywa. Na wolnym ogniu, około 10 minut. Gotowe warzywa dodajemy do
mięsa. W patelni został nam aromat
mięsa i warzyw. Wlewamy na nią 100 ml
wina i zagotowujemy ok 30 sekund.
Wino zbierze nam ten cały wspaniały aromat. Z patelni przelewamy wszystko do
mięsa i warzyw. Do wszystkiego dodajemy resztę
wina, rosół wołowy. Dopełniamy
wodą tak by
mięso i warzywa w naczyniu żaroodpornym lekko wystawały ponad sos. Na wierzch kładziemy dwie, całe, nacięte
papryczki chili. Naczynie przykrywamy i pieczemy w temperaturze 150*C dwie godziny. Podajemy w głębokim naczyniu posypane świeżym
koprem.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu