ßßß Cookit - przepis na Curry z kurczaka z zielonymi warzywami

Curry z kurczaka z zielonymi warzywami

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor watti
Czas przygotowania: do 60 minut
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (6 głosów)
1 mały lub pół dużego brokuła
1 mała zielona cukinia
2 duże cebule
1/2 kg filetu lub polędwiczek z kurczaka
1 słodka śmietana 18% (180-200 ml)
mąka do panierowania kurczaka
sól
pieprz
słodkie curry
olej do smażenia
masło
Curry z kurczaka z zielonymi warzywami - sposób przygotowania: Brokuła dzielimy na drobne różyczki, cukinię kroimy w kostkę, a cebulę według uznania, ale w spore kawałki. Wszystko pozostawiamy i przygotowujemy kurczaka. Piersi lub polędwiczki kroimy w kostkę, jak na gulasz. Przygotowujemy mieszankę do panierowania. 3-4 czubate łyżki mąki mieszamy z 1-2 łyżkami słodkiej przyprawy curry, solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Kawałki kurczaka obtaczamy w przygotowanej panierce i rzucamy na rozgrzany tłuszcz. Rumienimy na złocisty kolor. Kiedy kawałki kurczaka są już gotowe, dodajemy cebulę i szklimy. Następnie dorzucamy przygotowane wcześniej warzywa, w miarę potrzeby podlewamy wodą i dusimy do miękkości (około 20 minut na wolnym ogniu). Kiedy warzywa zmiękną, powoli dolewamy śmietankę - tak, żeby się nie ścięła. Ciągle mieszamy, smakujemy - jeśli trzeba doprawiamy do smaku (najprawdopodobniej trzeba będzie jeszcze dodać curry). Podajemy najlepiej z ryżem. Szybkie i pożywne. POLECAM.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/-17546156/curry+z+kurczaka+z+zielonymi+warzywami/p