ßßß
Czas przygotowania: do 30 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: dla 2 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (4 głosy)100 g cukiniobranej ze skórki90 g obranej cebuli1/2 kostki (90g) tofu naturalnego rozdrobnionego60 ml mocno gazowanej wody mineralnej1 łyżeczka suszonego oregano1 jajko30 g mąki ziemniaczanejsól i pieprz do smaku2 łyżki olejuFrittata z cukinią i tofu - sposób przygotowania: Cebulę i cukinię kroimy w drobną kostkę. Tofu miksujemy z wodą mineralną, cebulą (40 g) oraz oregano do uzyskania gładkiej jednolitej konsystencji. Dodajemy jajko, pieprz i sól, miksujemy, aż składniki się połączą. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i krótko miksujemy. Rozgrzewamy olej na patelni, wrzucamy cebulę (50 g) oraz cukinię i smażymy na mocnym ogniu przez minutę, następnie patelnię przykrywamy i dusimy warzywa na średnim ogniu przez 3 minuty. Odkrywamy, wlewamy zmiksowane tofu z jajkami i ostrożnie łączymy z cebulą i cukinią (składniki nie muszą być dokładnie wymieszane). Smażymy pod przykryciem przez 5 minut na średnim ogniu, odkrywamy, zsuwamy omlet ostrożnie z patelni na talerz,następnie przykrywamy talerz patelnią, odwracamy i przekładamy ponownie omlet na patelnię w taki sposób, żebyśmy mogli smażyć drugą stronę. Przykrywamy, smażymy przez kolejne 5 minut. Podajemy np. z wybranym sosem i surówką.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu