Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor polsoja1
Czas przygotowania: do 30 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: dla 2 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (4 głosy)100 g
cukiniobranej ze skórki90 g obranej
cebuli1/2 kostki (90g)
tofu naturalnego rozdrobnionego60 ml mocno gazowanej
wody mineralnej1 łyżeczka
suszonego oregano1
jajko30 g
mąki ziemniaczanejsól i
pieprz do smaku2 łyżki
olejuFrittata z
cukinią i
tofu - sposób przygotowania:
Cebulę i
cukinię kroimy w drobną kostkę.
Tofu miksujemy z
wodą mineralną,
cebulą (40 g) oraz
oregano do uzyskania gładkiej jednolitej konsystencji. Dodajemy
jajko,
pieprz i
sól, miksujemy, aż składniki się połączą. Dodajemy
mąkę ziemniaczaną i krótko miksujemy. Rozgrzewamy
olej na patelni, wrzucamy
cebulę (50 g) oraz
cukinię i smażymy na mocnym ogniu przez minutę, następnie patelnię przykrywamy i dusimy warzywa na średnim ogniu przez 3 minuty. Odkrywamy, wlewamy zmiksowane
tofu z
jajkami i ostrożnie łączymy z
cebulą i
cukinią (składniki nie muszą być dokładnie wymieszane). Smażymy pod przykryciem przez 5 minut na średnim ogniu, odkrywamy, zsuwamy omlet ostrożnie z patelni na talerz,następnie przykrywamy talerz patelnią, odwracamy i przekładamy ponownie omlet na patelnię w taki sposób, żebyśmy mogli smażyć drugą stronę. Przykrywamy, smażymy przez kolejne 5 minut. Podajemy np. z wybranym sosem i surówką.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu