ßßß
Czas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia polskaIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (32 głosy)1 i 1/2 kg ziemniakówduża cebula1-2 łyżki mąki ziemniaczanejpieprzsólNadzienie:50 dag ugotowanego mięsa z rosołuwarzywa z rosołu (marchewki / pietruszka / por / kawałek selera)cebulałyżka olejumajeranekjajoPyzy z farszem mięsno-warzywnym - sposób przygotowania: Ugotować 50 dag ziemniaków w mundurkach, obrać, przecisnąć przez praskę. Pozostałe ziemniaki obrać, utrzeć na miazgę i odcisnąć z soku. Wymieszać ze startą cebulą i piure z ziemniaków. Gdy odciśnięty sok się ustoi, zlać go, a osiadły na dnie krochmal dodać do miski z ziemniakami i cebulą, dokładnie wymieszać z mąką, przyprawić solą i pieprzem. Mięso i gotowane warzywa zemleć, wymieszać z przesmażoną na oleju drobno posiekaną cebulą, doprawić majerankiem, solą i pieprzem, wymieszać z jajem, wyrobić. Formować w dłoni małe placuszki, na środek każdego kłaść łyżeczkę farszu, zlepiać brzegi i toczyć kształtne kulki. Kłaść na osolony wrzątek i gotować około 15 min. Odcedzić i polać stopioną słoninką. Podawać z surówką z kwaszonej kapusty.Ziemniak - może zaskoczyć!
Zostało mięso i warzywa z rosołu? Świetnie! Zrobisz z nich farsz, którym napełnisz pyzy ziemniaczane. Dzięki niemu nie będą nudne. Podawać z surówką z kwaszonej kapusty. Pyzy z farszem mięsno - warzywnym 1 i 1/2 kg ziemniaków duża cebula 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej pieprz sól Nadzienie: 50Kluski - tani sposób na domowy obiad
je zrobić na przykład z kapusty z grzybami czy szpinaku. Pyzy z farszem mięsno - warzywnym 1 i 1/2 kg ziemniaków duża cebula 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej pieprz sól Nadzienie: 50 dag ugotowanego mięsa z rosołu warzywa z rosołu (marchewki / pietruszka / por / kawałek selera) cebula łyżka olejuPączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu