ßßß
Fot. BBSCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia polskaIlość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Ciasto:1 kg tartych ziemniaków1/2 kg przeciśniętych przez praskę ugotowanych ziemniaków1 jajko1 łyżka mąki ziemniaczanejsólFarsz:200 g mielonego mięsa np. z rosołu1 przesmażonadrobno posiekana cebula1/2 szklanki tartej bułki1 jajko1 łyżka masłasólpieprzPyzy z Bazaru Różyckiego - sposób przygotowania: Tarte ziemniaki odstawiamy na godzinę, żeby puściły sok. Następnie przekładamy je do płóciennej ścierki, zawijamy w nią, skręcamy oba końce - każdy w przeciwną stronę - i odciskamy w ten sposób nadmiar soku. Starte ziemniaki mieszamy z ugotowanymi ziemniakami, jajkiem i mąką ziemniaczaną. Jeśli ciasto jest za rzadkie, dodajemy trochę mąki pszennej. Jeśli za gęste, dodajemy wody. Składniki farszu mieszamy i doprawiamy. Jeśli będzie za rzadki, dodajemy trochę tartej bułki, a jeśli za gęsty - mleka. Z masy ziemniaczanej formujemy okrągłe placuszki, na środku układamy farsz, zamykamy i formujemy kulki. Wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię gotujemy jeszcze przez 3 minuty. Podajemy ze skwarkami.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu