Wykonanie
            Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i 
drinki!Autor Lubię GotowaćCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia polskaIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (20 głosów)10 
suszonych grzybówduża 
cebula3-4 kromki 
bułki pszennej2-3 łyżki 
śmietanki2 
jaja ugotowane na twardo3-4 łyżki 
masłaszklanka posiekanych 
orzechów włoskichszklanka 
bułki tartej2 
jajasólpieprzWigilijne kotlety 
grzybowo-
orzechowe - sposób przygotowania: Umyte 
grzyby namoczyć na noc, następnego dnia ugotować, odcedzić (
wywar wykorzystać do zupy grzybowej). 
Bułkę namoczyć w 
śmietance. Na patelni stopić łyżeczkę 
masła, zeszklić posiekaną 
cebulę. 
Grzyby, 
cebulę i 
bułkę przepuścić przez maszynkę, dodać drobno posiekane 
jaja, 
orzechy, 
żółtka i 1-2 łyżki przesianej przez sito 
bułki tartej. Przyprawić do smaku 
solą, 
pieprzem i dokładnie wymieszać. Z 
białek ubić sztywną pianę, wymieszać z przygotowaną masą. Formować kotleciki (w kształcie krążków lub gwiazdek), obtaczać je w 
bułce tartej, smażyć na stopionym 
maśle lub 
oleju. Podawać jako dodatek do gorących dań 
rybnych i 
kapusty z 
grochem lub z 
grzybami.Pączki 
serowe z 
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche 
ciasteczka z 
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne 
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje 
faworków.Zobacz też:Domowe 
sokiOprawa stołu