ßßß
Czas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Ciasto krucho-drożdżowe (na tortownicę o średnicy 23 cm):200 g mąki60 g roztopionego masła1 jajko1 łyżeczka soli7 g suszonych drożdży (1 torebka)Nadzienie:350 g kurek2 średnie pory1 cebulaser - może być żółty; feta lub kozi w pożądanej przez nas ilości2 garści żółtego ser a4 jajkaok. 200 g śmietany 18%pół łyżeczki tymiankusólpieprzgałka muszkatołowagałązki świeżego tymiankuTarta z kurkami, porem i tymiankiem, na spodzie krucho - drożdżowym - sposób przygotowania: Robimy ciasto: Mąkę przesiać, dodać masło, jajko, sól, drożdże oraz kilka łyżek ciepłej wody (ok. 5-7). Wyrabiać w rękach przez ok. 15 minut. Rozwałkować ciasto na placek większy niż średnica tortownicy, wyłożyć nim dno i boki formy, wysmarowanej uprzednio oliwą. Wstawić do lodówki na czas przygotowania nadzienia. Robimy nadzienie: Na patelni rozpuścić masło (ok. 2 łyżek) , wrzucić cebulę i zeszklić. Pory przekroić w poprzek i pokroić na półplasterki, dodać do cebuli i smażyć przez około 5 minut. Pod koniec smażenia dodać sól i tymianek. Zdjąć z patelni. Kurki należy dokładnie umyć i osuszyć. Następnie pokroić w mniejsze kawałki i smażyć na ok. 2 łyżkach masła do odparowania płynu. Pod koniec dodać sól i pieprz. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Roztrzepać jajka, odłożyć 2 łyżki do posmarowania brzegów tarty. Do jajek dodać śmietanę, sól, pieprz i szczyptę gałki muszkatołowej, wymieszać. Tortownicę wyjąć z lodówki i wstawić na ok. 5 min do piekarnika. Z porów i kurek odsączyć ewentualny nadmiar płynów. Na dno podpieczonej tarty wyłożyć kurki i pory, zalać masą jajeczną i posypać startym serem. Brzegi ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem. Włożyć do piekarnika na ok. 40 min. Jeśli pod koniec pieczenia boki tarty zaczną szybko się rumienić, można zmniejszyć temperaturę. Po upieczeniu posypać górę tarty gałązkami tymianku i pokroić, kiedy trochę się wystudzi.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu