ßßß Cookit - przepis na Zapiekanka z kapusty, kaszy i soczewicy

Zapiekanka z kapusty, kaszy i soczewicy

nazwa

Wykonanie

Witam serdecznie! Zapraszam dzisiaj na jarskie! Pamiętacie szwedzki kålpudding . Dzisiejsza zapiekanka z kapusty, kaszy i soczewicy jest jarską wersją tego przepisu, którą bardzo polecam nie tylko dla smakoszy kuchni wegetariańskiej.
Zapiekanka świetnie smakuje z dżemem z czerwonej borówki podobnie jak kålpudding.
Zapiekanka z kapusty, kaszy i soczewicy
Składniki: na 4 porcje
100 ml kaszy jęczmiennej
100 ml zielonej soczewicy
1 cebula
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
400 g białej kapusty
2 łyżki golden syropu
1 łyżeczka suszonego tymianku
3 łyżki mleka
2 jajka
½ łyżeczki pieprzu
¼ łyżeczki zgniecionych goździków
3 łyżki oliwy do smażenia
Wykonanie:
Kaszę i soczewicę ugotuj w oddzielnych garnkach w lekko osolonej wodzie. Wymieszaj w jednej misce.
Poszatkuj kapustę i pokrój czerwoną cebulę w krążki. Smaż kapustę wraz z cebulą na 2 łyżkach oliwy. Dodaj golden syrop i smaż aż kapusta lekko się zezłoci.
Cebulę i pietruszkę pokrój drobno i zeszklij na reszcie oliwy. Dodaj tymianek i pieprz. Przełóż całość do farszu i dokładnie wymieszaj z jajkami i mlekiem.
Natłuszczoną formę wyłóż częścią kapusty, a następnie rozprowadź równomiernie farsz. Wierzch zapiekanki przykryj resztą kapusty.
Włóż formę do nagrzanego piekarnika na 160ºC (termoobieg) i piecz zapiekankę przez około 25 minut.
Podawaj zapiekankę na gorąco z dżemem z czerwonej borówki.
Przepis dołączam do akcji wegetariańska zapiekanka.
Polecane przepisy
Zapiekanka z soczewicy
Świąteczna zapiekanka z ziemniaków i anchois
Mini zapiekanki ziemniaczane
Zapiekanka z makaronem i serem
Włoska zapiekanka z bakłażana
Źródło:http://codojedzenia.pl/zapiekanka-z-kapusty-kaszy-i-soczewicy