Witam serdecznie! Zapraszam dzisiaj na jarskie! Pamiętacie szwedzki kålpudding . Dzisiejsza zapiekanka z kapusty, kaszy i soczewicy jest jarską wersją tego przepisu, którą bardzo polecam nie tylko dla smakoszy kuchni wegetariańskiej.Zapiekanka świetnie smakuje z dżemem z czerwonej borówki podobnie jak kålpudding.Zapiekanka z kapusty, kaszy i soczewicySkładniki: na 4 porcje100 ml kaszy jęczmiennej100 ml zielonej soczewicy1 cebula1 czerwona cebula2 ząbki czosnku400 g białej kapusty2 łyżki golden syropu1 łyżeczka suszonego tymianku3 łyżki mleka2 jajka½ łyżeczki pieprzu¼ łyżeczki zgniecionych goździków3 łyżki oliwy do smażeniaWykonanie:Kaszę i soczewicę ugotuj w oddzielnych garnkach w lekko osolonej wodzie. Wymieszaj w jednej misce.Poszatkuj kapustę i pokrój czerwoną cebulę w krążki. Smaż kapustę wraz z cebulą na 2 łyżkach oliwy. Dodaj golden syrop i smaż aż kapusta lekko się zezłoci.Cebulę i pietruszkę pokrój drobno i zeszklij na reszcie oliwy. Dodaj tymianek i pieprz. Przełóż całość do farszu i dokładnie wymieszaj z jajkami i mlekiem.Natłuszczoną formę wyłóż częścią kapusty, a następnie rozprowadź równomiernie farsz. Wierzch zapiekanki przykryj resztą kapusty.Włóż formę do nagrzanego piekarnika na 160ºC (termoobieg) i piecz zapiekankę przez około 25 minut.Podawaj zapiekankę na gorąco z dżemem z czerwonej borówki.Przepis dołączam do akcji wegetariańska zapiekanka.Polecane przepisyZapiekanka z soczewicyŚwiąteczna zapiekanka z ziemniaków i anchoisMini zapiekanki ziemniaczaneZapiekanka z makaronem i seremWłoska zapiekanka z bakłażana