Wykonanie
Klopsiki z
cukinii, kto ich nie lubi! Kotlety z
cukinii czy burgery z
cukinii,
cukiniowe placki, pasztet z
cukinii …jest naprawdę wiele sposobów na wykorzystanie
cukinii nie mówiąc już o słodkich
cukiniowych wypiekach . Klopsiki z
cukinii przyrządzam różnie, jednak zawsze odcedzam
cukinię z nadmiaru
wody. Klopsiki są lekko chrupiące z wierzchu, a w środku mięciutkie. Delikatne w smaku idealnie pasują do ostrzejszych
sosów. Podaję je z
zieloną sałatką, couscous, quinoa lub w
bułce.

Klopsiki z
cukinii i
soczewicySkładniki:180 g czerwonej drobnej
soczewicy1 mała
cukinia2
dymki, drobno pokrojone100 g zmielonych
migdałów2
jajkasól i
pieprz do smakuszczypta kajeńskiego
pieprzuolej do smażenia

Namocz
soczewicę w zimnej wodzie (około godziny. Odcedź, wypłucz i zmiksuj.
Cukinię utrzyj na tarce,
posól i odstaw na durszlaku na godzinę. Odciśnij
wodę i dodaj
cukinię do
soczewicy. Pokrój drobno
dymkę, a zrumienione
migdały posiekaj grubo nożem i zmiel. Dodaj do farszu wraz z
jajkami,
przyprawami i
solą. Wymieszaj. Farsz nie jest zbyt gęsty ale z powodzeniem można uformować klopsiki wielkości
włoskiego orzecha ubierając farsz za pomocą łyżki. Rozgrzej
olej w małym rondelku i wrzucaj uformowane klopsiki. Smaż klopsiki po obu stronach, aż będą rumiane. Podawaj na ciepło.U mnie klopsiki podałam z ugotowaną na sypko quinoa (biała i czarna),
rukolą,
kiełkami,
chili,
awokado,
borówkami,
kolendrą i
jogurtowym dressingiem.Polecane przepisySmażona
cukinia na ostro
Jajka sadzone w
pomidorowym sosiePlacki ziemniaczane z
cukinią i
boczkiemCiasto z
cukinią,
figami i
orzechamiCiasto
czekoladowe z
cukinią i
jagodami