ßßß
Składniki:2 porcjeSałatka3 liście jarmużu3 kromki chleba, u mnie na zakwasie1 puszka tuńczyka z wody1 pomidorSos1 duże żółtko3 płaty sardeli (anchois)1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę1 łyżka soku z cytryny1 łyżka winnego octu1 łyżka francuskiej musztardy, u mnie drobnoziarnista1 łyżeczka suszonego oregano125 ml dobrej oliwyszczypta kajeńskiego pieprzu30 g utartego parmezanusól do smakugrubo mielony czarny pieprzu
Zmiksuj żółtko z musztardą, sardelą i czosnkiem. Miksując dodaj oliwę, sok z cytryny, ocet, oregano i utarty parmezan. Miksuj do utworzenia emulsji. Dopraw sos solą, czarnym pieprzem i kajeńskim pieprzem. Oddziel miękkie liście jarmużu od twardych łodyg i porozrywaj na mniejsze kawałki. Ułóż jarmuż i odciśnięty z zalewy tuńczyk na półmisku. Dodaj pokrojone w ćwiartki pomidory. Polej sosem. Przygotuj grzanki. Pokrój chleb w małą kostkę i zrumień na oliwie. Posyp sałatkę chrupiącymi grzankami przed podaniem.Polecane przepisySałatka z kalafiora z musztardowym dressingiemKolorowa sałatka z kalafioraSałatka z tuńczyka i fasoliSałatka na ciepło z quinoa, jarmużem i fasolką