ßßß
Nie dajcie się zwieść... jej pozornemu niewyszukaniu, a nawet powiedziałabym - nijakości. No bo cóż, na pierwszy rzut oka - trochę jakiejś salaty i grzanki. Czy to w ogóle może być dobre? No właśnie może. Sekret smaku sałatki Cezar tkwi w sosie, opartym o składniki takie, jak m.in.: anchois, sos Worcestershire i musztarda Dijon, a także w dodatku parmezanu. Sałatkę Cezar zrobiłam po raz pierwszy z okazji ostatniej, listopadowej Restaurant Day, która odbyła się pod hasłem Ameryki lat 50-tych. Za punkt honoru postawiłam sobie przygotowanie typowo amerykańskim potraw. Ze względów logistycznych nie mogłam zaserwować hamburgerów czy gotowanej kukurydzy. Inspiracji poszukałam więc poza fast food'ami (no nie licząc hot dogów) i dzięki temu przygotowałam dwie, typowo amerykańskie sałatki. Jedną z nich była właśnie sałatka Cezar.Sałatka Cezar - składniki:- średniej wielkości sałata rzymska- szklanka świeżo startego parmezanu- łyżeczka sosu Worcestershire- 2 ząbki czosnku- 1 duże żółtko- 4 filety anchois- 1/2 łyżeczki musztardy Dijon- łyżeczka soli- łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu- łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny- 1/2 szklanki ekstra oliwa z oliwek z pierwszego tłoczeniado grzanek:- 2 łyżki masła, roztopionego- łyżka oliwy z oliwek- 1/2 łyżeczki soli- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzuSałatka Cezar - przygotowanie:Najpierw zajmijmy się grzankami. Ciabattę kroimy na kawałki (w dość dużą kostkę). W misce łączymy oliwę z oliwek, masło, przyprawy i mieszamy do czasu ich dokładnego połączenia. Dodajemy pokrojony chlebek i mieszamy aż każdy kawałek zostanie dokładnie pokryty oliwą z masłem. Blachę do pieczenia wykładamy papierem i przekładamy na niego ciabattę z miski. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C. i pieczemy, aż grzanki będą złote (ok. 10 minut)Sos: anchois kroimy na drobniejsze części. Przekładamy do miski, dodajemy sól i przeciśnięty przez praskę czosnek. Za pomocą widelca rozgniatamy wszystko na pastę. Dodajemy pieprz, sok z cytryny, sos Worcestershire, musztardę i żółtko - mieszamy wszystko trzepaczką, dolewając stopniowo oliwę z oliwek.Umytą sałatę rwiemy na kawałki. Dodajemy grzanki i parmezan. Wszystko polewamy sosem i mieszamy.