Wykonanie
Wróciłam właśnie z Provansji.
Jadłam i piłam wiele wspaniałości, niby takich oczywistych prowansalskich potraw,a jednak zapomnianych lub niesłusznie odstawionych. Jedną z nich jest
sałata nicejska, która muszę przyznać, po latach znowu zrobiła na mnie wielkie wrażenie !!!Ze względu na zawartość wszystkich składników potrzebnych do skomponowania zrównoważonego posiłku (
białko, węglowodany, tłuszcze i błonnik)
sałata nicejska absolutnie wystarczy jako jedyne danie, a więc tylko ona, no może w towarzystwie dobrego Rose, np. z apelacjii Bandol.Po sałacie spokojnie będziemy
mieć ochotę jeszcze na
sery z
bagietką i
owoce i nawet może mały deser i nie będzie to zbyt obfity posiłek.
Składniki (w kolejności układania na półmisku)
sałata twardaugotowane w mundurkach
ziemniakiugotowana
fasolka zielona
pomidorycebula czerwonaoliwki czarneugotowane
jaja na twardo
tuńczyk ze słoika
anchovispietruszka zielonaSos:
oliwa,
czosnek,
sól,
pieprz,
musztardaI gotowe :)