Pyszna pizza bezmięsna, pizza bianco ze szpinakiem. Pizza bianco, a więc pizza z białym sosem. Tego typu pizzę przyrządzam również ze szparagami i feta, a dla moich mięsożernych fantastów z mielonym mięsem . Pizza bianco ze szpinakiem i z pieczonym czosnkiem to moje ostatnie odkrycie.Składniki: na 2 pizzeCiasto do pizzy400 g pszennej mąki400 ml mleka10 g świeżych drożdży1 łyżka oliwypo ½ łyżeczce tymianku i bazylii1½ łyżeczki soliSos bianco250 g sera ricotta4 duże ząbki czosnku, upieczonepo szczypcie oregano i rozmarynusól i pieprz do smaku250 g świeżego szpinaku120 g mozzarellaoregano i płatkichili do posypaniaPrzygotuj spód do pizzy. W podgrzanym mleku rozpuść drożdże. Dodaj oliwę, a następnie mąkę i zioła. Zagnieć elastyczne ciasto, przykryj folią i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut. Podziel ciasto na 2 równe porcje i rozwałkuj na okrągłe placki. Nastaw piekarnik na 225ºC na termoobieg i wstaw blachę do pieczenia lub kamień do pieczenia pizzy. przygotuj sos do pizzy. Zmiksuj ricottę z czosnkiem. Dopraw ziołami i solą. Utrzyj mozzarellę na tarce o grubych oczkach. Usmaż szpinak na łyżce masła. Dopraw solą i pieprzem. Wyjmij nagrzaną blachę lub kamień i przykryj spodem do pizzy. Rozsmaruj sos i rozprowadź równomiernie szpinak. Całość posyp utartą mozzarellą. Wstaw pizzę do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 15 minut. Upieczoną pizzę posyp oregano i płatkamichili.Do pizzy proponuję surówkę z białej kapusty .Polecane przepisyPrzepis na kebab pizzaCapricciosa czyli kapryśna pizza z szynką, pieczarkami i seremPizza ze szparagami i fetaTaco zapiekanka z warzyw i pęczaku