ßßß Cookit - przepis na ZIEMNIACZANE PIEROŻKI ZE SZPINAKIEM I FETĄ

ZIEMNIACZANE PIEROŻKI ZE SZPINAKIEM I FETĄ

nazwa

Wykonanie

Nie przepadam za szpinakiem. Nie są to jakieś uprzedzenia z dzieciństwa, bo moja mama nigdy nas nie przymuszała do jego jedzenia. Po prostu dla mnie pachnie on glonami wyłowionymi wprost z morza. Moja siostra z kolei jest wielką fanką tej rośliny. To z myślą o niej upiekłam te pierożki. Skusiłam się na jednego. Potem zjadłam drugiego i trzeciego. Muszę przyznać, że wyszły przepyszne. Dodałam sporo czosnku i słoną fetę, dzięki czemu smak i zapach szpinaku zostały złamane.
Składniki (20 pierożków):
ciasto
4 średnie ziemniaki
20 g drożdży
1/4 szklanki mleka
1 łyżeczka cukru
400 g mąki
szczypta soli
150 g masła
farsz
500 g szpinaku świeżego
4 ząbki czosnku
300 g sera feta
pieprz do smaku
2 łyżki oliwy
ponadto
1 żółtko
2 łyżki mleka
1/4 łyżeczki bazylii suszonej
1/4 łyżeczki tymianku suszonego
1/4 łyżeczki oregano
Zarabiamy ciasto na pierożki.
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Następnie odcedzamy je i ugniatamy na jednolite, gładkie purée.
Mleko podgrzewamy w garnuszku. Do letniego dodajemy cukier i rozkruszone drożdże. Mieszamy rozczyn i odstawiamy go na 10 minut w ciepłe miejsce.
Do dużej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy ziemniaki, aktywne drożdże, rozpuszczone masło i sól. Zagniatamy ciasto. Gotowe odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
Przygotowujemy farsz.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i posiekane drobno ząbki czosnku. Chwilę je podsmażamy. Następnie dokładamy wymyte liście szpinaku. Dusimy je pod przykryciem 15 minut, by puściły sok i zdejmujemy pokrywkę. Gdy woda odparuje prawie całkowicie dodajemy fetę startą na grubych oczkach tarki i pieprz. Chwilę całość gotujemy.
Kleimy pierożki.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę. Rozwałkowujemy je (niezbyt cienko). Następnie wycinamy kółka o średnicy około 10 cm. Na środku każdego placka kładziemy po łyżce farszu. Zlepiamy brzegi. Pierożki smarujemy żółtkiem rozmąconym z mlekiem i przyprawami. Pieczemy je 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C (na złoty kolor).
Źródło:http://www.limonkowy.com/2015/03/ziemniaczane-pierozki-ze-szpinakiem-i.html