ßßß Cookit - przepis na Świeży ! Pachnący ! Okrąglutki ! Chrupiący ! Pomidorowy !

Świeży ! Pachnący ! Okrąglutki ! Chrupiący ! Pomidorowy !

nazwa

Wykonanie

Pierwszy własnoręcznie robiony chlebek ! Na drożdżach, z suszonymi pomidorami. Z chrupiącą skórką i mięciutkim wnętrzem. Cieplutki i aromatyczny. Nikt nie mógł mu się oprzec : )
Przygotujcie:
200g mąki zwyczajnej (tortowa, wrocławska, szymanowska)
200g mąki wyższej (razowa, orkiszowa, raczej nie żytnia-wyjdzie zbyt zbite, twarde i mokre)
opakowanie suchych drożdży (7g). dla drożdży mokrych to ok 14g bo podwajamy porcję.
po łyżce soli, pieprzu, cukru i u mnie jeszcze czubata łyżka tymianku, bazylii i oregano
2 łyżki oliwy
ok. 1/4 szklanki wody, ale sprawdzajcie to, najpierw dodajcie mniej, aby ewentualnie dolac. nigdy nie dajcie za dużo wody bo wtedy prawdopodobnie będzie trzeba dosypac mąki a tego unikamy.
suszone pomidory, jeśli macie takie zmielone to około 3 łyżki a jeśli macie takie z zalewy, jak ja, to około 5-6 sztuk. dobrze je odsączcie, to ważne, dlatego raczej pokrójcie je wcześniej i odłóżcie na sitko by obciekły z zalewy
Po kolei:
wszystko mieszacie w misce z której potem ciasto wykładacie na stolnicę/blat i porządnie wygniatacie
wkładacie do miski, przykrywacie ściereczką i odstawiacie w ciepłe miejsce na godzinę
teraz pomysł podpatrzony u Pauliny by wyjąc ciasto z miski, rozpłaszczyc je ręką i zbierac jego brzegi do środka, znowu lekko rozpłaszczając i znowu zbierając brzegi do środka (tak kilka razy) dzięki czemu ciasto ładnie nam wyrośnie, ponieważ napniemy porządnie spód (potem górę)
łączeniem do góry przekładacie na kolejną godzinę do miseczki (ze ściereczką) dośc solidnie wysypanej mąką i np. tymiankiem
po tym czasie miskę energicznie odwracacie, tak by chleb wypadł nam na papier do pieczenia łączeniami na dół
wkładacie do piekarnika na ok. 220 stopni na ok., 20 minut. piszę około, ponieważ musicie ciągle czuwac nad przypieczoną skórką. i teraz nie wyjmujcie go od razu kiedy zacznie ona brązowiec, dajcie jej się przypiec i zrumienic, tak by kolorem przypominała typowy brązowy.
aby sprawdzic, czy jest upieczony w środku, po wyjęciu pukacie go od spodu. jeśli odezwie się coś w stylu "pustego środka" to znaczy, że jest idealny.
teraz tylko cwiczymy silną wolę by nie pochłonąc go jeszcze gorącego.
Leci do akcji:
Organizator: outi
Źródło:http://wegemniam.blogspot.com/2013/02/swiezy-pachnacy-okraglutki-chrupiacy.html