Wykonanie


Doskonałe na śniadanie domowe, dla dziecka do szkoły, jak i do czerwonego barszczu.Składniki na 9 bułeczek.250g
mąki2,5 dag
drożdży0,5 łyżeczki
cukru100 ml letniego
mleka2
żółtka50g stopionego
masła1/3 łyżeczki
soliNa wierzch :100 g
sera feta2
cebulki2 łyżki
oreganobiałko do posmarowaniaZrobić zaczyn -
drożdże,
cukier, połowa
mleka,2łyżki
mąki, pozostawić na 10-15min.Dodać resztę składników ,wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na
oleju.
Fetę też pokroić w kostkę.Z wyrośniętego ciasta wyrobić 9 placuszków ,posmarować
białkiem.Wierzch posypać
cebulką,
serem i
oregano. Odstawić na 15min.Piec w temperaturze 180oC na złocisty kolor, około 20min.Jeżeli nie lubimy
cebulki i
fety, posypmy tylko
ziołami lub
żółtym serem.Jeżeli nie chcemy wytrawnych dajemy kleks powideł-ale to już nie są kreteńskie.Inspiracja zawsze mile widziana.