ßßß

Doskonałe na śniadanie domowe, dla dziecka do szkoły, jak i do czerwonego barszczu.Składniki na 9 bułeczek.250g mąki2,5 dag drożdży0,5 łyżeczki cukru100 ml letniego mleka2 żółtka50g stopionego masła1/3 łyżeczki soliNa wierzch :100 g sera feta2 cebulki2 łyżki oreganobiałko do posmarowaniaZrobić zaczyn - drożdże, cukier, połowa mleka,2łyżki mąki, pozostawić na 10-15min.Dodać resztę składników ,wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Fetę też pokroić w kostkę.Z wyrośniętego ciasta wyrobić 9 placuszków ,posmarować białkiem.Wierzch posypać cebulką, serem i oregano. Odstawić na 15min.Piec w temperaturze 180oC na złocisty kolor, około 20min.Jeżeli nie lubimy cebulki i fety, posypmy tylko ziołami lub żółtym serem.Jeżeli nie chcemy wytrawnych dajemy kleks powideł-ale to już nie są kreteńskie.Inspiracja zawsze mile widziana.