Wykonanie
Pomysł na takie bułeczki podsunęła mi Mama Bartka ..bułeczki
dyniowe..a do tego
miód z
cynamonem ...i kubek
mleka...i nic więcej nie potrzeba.. Do bułeczek wykorzystałam
drożdże suszone ..i bułeczki rosły jak szalone...Mi takich bułeczek wyszło 12 ..ciasta nie dzieliłam na części..tylko
brałam po kawałku ciasta...i bułeczki były jedne ciut mniejsze a inne ciut większe..
1/2 szkl. musu z dyni7g suchych
drożdży Wypiekacz2 łyżki stopionego
masła3/4 łyżeczki
soli1 płaska łyżeczka
cukru1
żółtko2,5 szkl.
mąki1/2 szkl. ciepłego
mlekaNajpierw trzeba zrobić mus z dyni: kawałek dyni obrać i pokroić na dosyć małe kawałki, wrzucić do rondelka, wlać 3-4 łyżki
wody i dusić aż całkiem się rozpadnie. W misce połączyć składniki suche -
drożdże,
sól i
cukier, a w drugiej
mleko, mus z dyni,
masło i
żółtko. Mokre połączyć z suchymi za pomocą trzepaczki a następnie dodać stopniowo
mąkę i zagnieść elastyczne ciasto.Odstawić do wyrośnięcia na około godzinkę. Następnie ciasto podzielić na części i z każdej części zrobić wałeczek, na środku zawiązać supełek i wetknąć końce jeden na górze, drugi na dole .Zostawić bułeczki do wyrośnięcia na 20 minut .Piec około 20 minut w 180 stopniach.