Wykonanie
Brioszkowy smak i aromat każdemu imponuje. Zamówień na te piękne,
drożdżowe różyczki mi nie brakuje. Są tak efektowne, że nadają się na urodzinowy stół.
SKŁADNIKI: (na kwadratową tortownicę o wym. 25x25cm)-450 g
mąki tortowej- 80 g miękkiego
masła- 3
żółtka- 150 ml letniego
mleka- 5 łyżek
cukru- opakowanie
cukru waniliowego- 20 g świeżych
drożdży- 1/2 łyżeczki
soli- 1/2 słoiczka
borówek (można zastąpić tym na co mamy ochotę)Dodatkowo: roztrzepane
białko do posmarowania brioszkiPRZYGOTOWANIE:1. Rozczyn: Rozkruszamy
drożdże z 1 łyżeczką
cukru i mieszamy z letnim
mlekiem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ciepłego miejsca na ok. 10-15 min.2. Ciasto: W misce mieszamy
mąkę z
cukrami i
solą i dodajemy
żółtka. Wlewamy rozczyn. Wszystko zaczynamy ugiantać, gdy zaczyna być ciężko dodajemy po kawałku miękkiego
masła. Ciasto wyrabiamy tak długo aż będzie jednolite, elastyczne, gładkie i pachnące (przynajmniej 10 min). Trzeba włożyć w to dużo
serca, a na pewno będzie smaczniejsze. Z ciasta formujemy kulę, wkładamy ją do miski, przykrywamy ściereczką i znów odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godz. by podwoiło swoją objętość.
3 . Teraz wykładamy ciato na stolnicę posypaną lekko
mąką i wałkujemy na ok. 3-4 mm.Wykrawamy koła szklanką o średnicy 8cm. Grupujemy je po 3. Dokładne zdjęcia jak wykonać te czynności tu . Każdy zestaw smarujemy
dżemem. Teraz rolujemy koła zaczynając od pierwszego w zestawie i przekrawamy gotowy rulonik na pół. Gotowe różyczki układamy na wysmarowanej
masłem tortownicy blisko siebie lecz nie za ciasno - ponieważ ciasto jeszcze urośnie. Gdy wypełnimy tortownicę, przykrywamy ją i odstawiamy na ok. 30-40min.
4. Nagrzewamy piekarnik do 180C. Przed wstawieniem brioszki do piekarnika smarujemy ją roztrzepanym
białkiem. Pieczemy ok. 20-30 minut (u mnie 27min bez termoobiegu) aż pięknie się zarumieni. Smacznego!