ßßß
Ta wegetariańska pizza z serem owczym i ziołami dowolnego wyboru smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.Moi chłopcy zawsze komponują własne pizze. Ja zresztą też. Upiekłam sobie, całkowicie wegetariańską pizza z serem owczym i ziołami. Zrobiłam trochę grubszy spód niż zazwyczaj. Pizza na takim spodzie to włoska pizza zwana sfincione . Bardzo często ją robię, z różnymi dodatkami np. owocami morza.Ser owczy czy feta, jaka to różnica ? Właściwie żadna. Jedynie duńska feta różni się tym, że jest produkowana z mleka krowiego, w odróżnieniu od feta czy sera owczego typu greckiego.
Składniki: na 4 małe pizze500g mąki pszennej30 g drożdży2 ½ dl mleka1 łyżeczka soli1 łyżka oliwy z oliwek1 łyżeczka tymianku, suszy200 g sera feta4 pomidory1 cebula1 ząbek czosnku4 łyżeczki mieszanki suszonych ziół (regano, bazylia, majeranek, rosmaryn)2 dl sosu do pizzykilka listków świeżej bazyliiWykonanie:Pokrusz drożdże i dodaj do pogrzanego mleka. Wsyp mąke. Dodaj sól, ząbek czosnku, oliwe i suszony tymianek. Zagnieć gładkie ciasto i zostaw do wyrośnięcia na co najmniej 30 minut.Tymczasem, zrób sos do pizzy.Pokrój cebulę, pomidory ipo krusz ser owczy.Podziel ciasto na pizzę na cztery części i rękoma ukształtuj cztery małe (20 cm) okrągłe placki. Posmaruj kazdy placek sosem pomidorowym i rozprowadz cebbule,ser i pomidory.Piecz pizzę w temperaturze 220 º C (termoobieg), około 15-20 minut, w dolnej części piekarnika.Posyp pizze ziołami po upieczeniu
Polecane przepisyZielone bułeczki ala pizza czyli pizza rollsZnowu pizza…Capricciosa czyli kapryśna pizza z szynką, pieczarkami i seremPizza rolls ze szpinakiem i fetaTureckie chlebki z nadzieniem z kurczaka