Wykonanie

Ta wegetariańska pizza z
serem owczym i
ziołami dowolnego wyboru smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.Moi chłopcy zawsze komponują własne pizze. Ja zresztą też. Upiekłam sobie, całkowicie wegetariańską pizza z
serem owczym i
ziołami. Zrobiłam trochę grubszy spód niż zazwyczaj. Pizza na takim spodzie to włoska pizza zwana sfincione . Bardzo często ją robię, z różnymi dodatkami np.
owocami morza.
Ser owczy czy
feta, jaka to różnica ? Właściwie żadna. Jedynie duńska
feta różni się tym, że jest produkowana z
mleka krowiego, w odróżnieniu od
feta czy
sera owczego typu greckiego.

Składniki: na 4 małe pizze500g
mąki pszennej30 g
drożdży2 ½ dl
mleka1 łyżeczka
soli1 łyżka
oliwy z oliwek1 łyżeczka
tymianku, suszy200 g
sera feta4
pomidory1
cebula1 ząbek
czosnku4 łyżeczki mieszanki suszonych
ziół (
regano,
bazylia,
majeranek,
rosmaryn)2 dl sosu do pizzykilka listków świeżej
bazyliiWykonanie:Pokrusz
drożdże i dodaj do pogrzanego
mleka. Wsyp
mąke. Dodaj
sól, ząbek
czosnku,
oliwe i suszony
tymianek. Zagnieć gładkie ciasto i zostaw do wyrośnięcia na co najmniej 30 minut.Tymczasem, zrób sos do pizzy.Pokrój
cebulę,
pomidory ipo krusz
ser owczy.Podziel ciasto na pizzę na cztery części i rękoma ukształtuj cztery małe (20 cm) okrągłe placki. Posmaruj kazdy placek
sosem pomidorowym i rozprowadz
cebbule,
ser i
pomidory.Piecz pizzę w temperaturze 220 º C (termoobieg), około 15-20 minut, w dolnej części piekarnika.Posyp pizze
ziołami po upieczeniu

Polecane przepisyZielone bułeczki ala pizza czyli pizza rollsZnowu pizza…Capricciosa czyli kapryśna pizza z
szynką,
pieczarkami i
seremPizza rolls ze
szpinakiem i
fetaTureckie
chlebki z nadzieniem z
kurczaka