ßßß
Składniki:20 g drożdży1 łyżeczka cukru2,5 szklanki mąki1/2 łyżeczki soli6 łyżek oliwy z oliwek2-3 pomidory1 cebula2 ząbki czosnkupapryka ostra w proszkubazyliaoreganotymianekser mozzarellaser typu gouda5 pieczarek8 plasterków szynkiPrzygotowanie:Drożdże rozkruszamy do kubka, dodajemy niepełną łyżeczkę cukru oraz dwie łyżki mąki, dolewamy trochę ciepłej wody, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce.Zabieramy się za sos:Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę (możecie zastępczo wykorzystać sok pomidorowy zagęszczony). Drobno kroimy cebulę i czosnek. W garnuszku podgrzewamy łyżkę oliwy, dodajemy łyżeczkę papryki, a następnie pokrojoną cebulę i czosnek. Gdy się zeszklą dorzucamy pomidory i powoli dusimy bez przykrycia, żeby sos zgęstniał. Pod koniec duszenia dodajemy bazylię, oregano, tymianek, odrobinę soli i pieprzu.Wracamy do ciasta:Odmierzamy 2,5 szklanki mąki, 1/2 łyżeczki soli oraz 5 łyżek oliwy z oliwek i mieszamy je w misce, dodajemy rozczyn z drożdży. Stopniowo podlewamy letnią wodą i wyrabiamy ciasto. Musi być elastyczne i nie kleić się do rąk, w razie potrzeby podsypujemy lekko mąką. Ugniatamy ciasto ok 10 minut, następnie przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.Teraz przygotowujemy dodatki, pamiętajcie żeby nie było ich zbyt wiele.Mozzarelle kroimy w kostkę, goudę ucieramy na tarce, pieczarki obcieramy ściereczką i kroimy w najcieńsze plasterki jakie tylko potrafimy, szynkę rozrywamy na mniejsze kawałki.Sos zdejmujemy z ognia.Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni.Blachę z piekarnika (taak tą dużą :) ja w kuchence mam szklaną i tej używam żeby widzieć jak ciasto rumieni się na dole) smarujemy oliwą z oliwek.W tym czasie nasze ciasto powinno już podwoić swoją objętość.Wykładamy je na deskę, podsypujemy lekko mąką i wałkujemy tak, by było nieco większe niż blacha. Przerzucamy na blachę, brzegi ładnie podwijamy do środka.Ciasto smarujemy delikatnie sosem pomidorowym, brzegi ciasta również lekko przecieramy.Na sos rozsypujemy mieszankę mozzarelli i goudy.Układamy szynkę.Całość posypujemy pieczarkami.Kolejność układania dodatków nie jest przypadkowa, ser na dół ponieważ w trakcie pieczenia dźwignie inne dodatki. Pieczarki na górę bo zawierają sporo wody, muszą się podpiec, nie gotować pod serem ;)Całość możemy jeszcze lekko posolić ale minimalnie.Wkładamy do piekarnika na środkową półkę i włączamy termoobieg.Po 15 minutach jest gotowa :)