Wykonanie
Gotowi na gotowanie po Noworocznym szaleństwie? :) dziś przepis dość ryzykowny z mojej strony, pewnie część z Was postanowiła przejść na dietę..cóż..zacznijcie dietę po upieczeniu tej pizzy ;)przepis dostałam od znajomej i zdecydowanie polecam każdemu, kto próbował do tematu pizzy podchodzić wielokrotnie z marnym skutkiem, Wasz dom zmieni się w pachnącą włoską pizzerię dzięki tej prostej recepturze :)

Składniki:20 g
drożdży1 łyżeczka
cukru2,5 szklanki
mąki1/2 łyżeczki
soli6 łyżek
oliwy z oliwek2-3
pomidory1
cebula2 ząbki
czosnkupapryka ostra w proszku
bazyliaoreganotymianekser mozzarellaser typu gouda5
pieczarek8 plasterków
szynkiPrzygotowanie:
Drożdże rozkruszamy do kubka, dodajemy niepełną łyżeczkę
cukru oraz dwie łyżki
mąki, dolewamy trochę ciepłej
wody, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce.Zabieramy się za sos:
Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę (możecie zastępczo wykorzystać
sok pomidorowy zagęszczony). Drobno kroimy
cebulę i
czosnek. W garnuszku podgrzewamy łyżkę
oliwy, dodajemy łyżeczkę
papryki, a następnie pokrojoną
cebulę i
czosnek. Gdy się zeszklą dorzucamy
pomidory i powoli dusimy bez przykrycia, żeby sos zgęstniał. Pod koniec duszenia dodajemy
bazylię,
oregano,
tymianek, odrobinę
soli i
pieprzu.Wracamy do ciasta:Odmierzamy 2,5 szklanki
mąki, 1/2 łyżeczki
soli oraz 5 łyżek
oliwy z oliwek i mieszamy je w misce, dodajemy rozczyn z
drożdży. Stopniowo podlewamy letnią
wodą i wyrabiamy ciasto. Musi być elastyczne i nie kleić się do rąk, w razie potrzeby podsypujemy lekko
mąką. Ugniatamy ciasto ok 10 minut, następnie przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.Teraz przygotowujemy dodatki, pamiętajcie żeby nie było ich zbyt wiele.
Mozzarelle kroimy w kostkę, goudę ucieramy na tarce,
pieczarki obcieramy ściereczką i kroimy w najcieńsze plasterki jakie tylko potrafimy,
szynkę rozrywamy na mniejsze kawałki.Sos zdejmujemy z ognia.Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni.Blachę z piekarnika (taak tą dużą :) ja w kuchence mam szklaną i tej używam żeby widzieć jak ciasto rumieni się na dole) smarujemy
oliwą z oliwek.W tym czasie nasze ciasto powinno już podwoić swoją objętość.Wykładamy je na deskę, podsypujemy lekko
mąką i wałkujemy tak, by było nieco większe niż blacha. Przerzucamy na blachę, brzegi ładnie podwijamy do środka.Ciasto smarujemy delikatnie
sosem pomidorowym, brzegi ciasta również lekko przecieramy.Na sos rozsypujemy mieszankę
mozzarelli i goudy.Układamy
szynkę.Całość posypujemy
pieczarkami.Kolejność układania dodatków nie jest przypadkowa,
ser na dół ponieważ w trakcie pieczenia dźwignie inne dodatki.
Pieczarki na górę bo zawierają sporo
wody, muszą się podpiec, nie gotować pod
serem ;)Całość możemy jeszcze lekko posolić ale minimalnie.Wkładamy do piekarnika na środkową półkę i włączamy termoobieg.Po 15 minutach jest gotowa :)