ßßß
Składniki :łyżeczka soli250 g mąki150 ml ciepłej wody1/2 łyżeczkicukru15 g drożdży1 puszka pomidorów krojonycholiwakulka mozzarelli ( nie w zalewie)boczek wędzony w plastrachszynkapieczarkioregano, bazylia, czosnek granulowanyPrzygotowanie :Puszkę pomidorów wraz z oregano, bazylią i około 2 łyżkami oliwy mieszając, gotuję w garnuszku około 10 minut. Po tym czasie miksuję blenderem.Na patelni podsmażam boczek, po czym dodaję szynkę i pieczarki , wszystko podsmażam tak by jak najwięcej wody odparowało.Drożdże wraz z cukrem i 2 łyżkami mąki rozpuszczam w 60 ml ciepłej wody. Następnie odstawiam w ciepłe miejsce na 30 minut.Po upływie pół godziny , pozostałą mąkę, sól, drożdże , pozostałą wodę i łyżkę oliwy mieszam i wyrabiam na elastyczne ciasto. Odstawiam w ciepłe miejsce na 50 minut pod przykryciem.W tym momencie wstawiam piekarnik na 250 stopni wraz z blachą, na której zamierzam piec pizzę.Ciasto rozwałkowuję. Układam na gorącej blaszce, rozsmarowuje sos i wkładam do piekarnika na 8 minut.Wyjmuję, posypuje starą mozzarellą, układam szynkę, boczek, pieczarki i ponownie posypuję serem. Wstawiam do piekarnika na około 8-10 minut.I gotowe :)